Spanish Catalan English French German Russian

Exposiciones

  • Llegir, inspira... (2)

    Del 11 de Enero 2021 al 2 de Febrero 2021

    Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts,  C/ Dolors Masferrer i Bosch 33-35

    La exposición "Llegir inspira" a partir del próximo lunes día 11, se traslada al Centro Civico Tomasa Cuevas, Les Corts, Barcelona. Los Centros Cívicos de Barcelona, mantienen las actividades que les están permitidas en estas circunstancias, en este caso las exposiciones. No se permite inauguración pero por supuesto se puede visitar. Si es en grupo, no pueden pasar de un máximo de seis personas.


    Llegir, inspira... : Introducción a la exposición

    “La literatura, ha estat sempre part important a la meva obra, i de fet és la fonamentació teòrica de les meves lectures, el que em porta a les imatges i el que vull expressar. No pretén ser il·lustració sinó que intento transmetre mitjançant imatges, el que aquesta lectura m'ha suggerit o fet sentir.

    Sóc conscient que el meu dibuix té una clara ascendència escultòrica, però alhora, tant en pintura com en escultura sempre m'ha interessat la simplicitat de la forma, tan com el dinamisme i l'expressió. A això contribueix, penso, el cromatisme i la línia que per a mi sempre ha estat important: "La línia és la intel·ligència pura en els cossos", en paraules de Maria Zambrano”

    MARISA ORDÓÑEZ, artista

    Televisió

     La Sala Ignasi Vallhonesta del centre cívic Matas i Ramis acull la mostra de pintures “Llegir inspira” de Marisa Ordóñez. Es tracta d’una selecció d’una dotzena d’obres de gran format realitzades els darrers anys i que estan inspirades en llibres que l’artista ha llegit. Novel•les de Paul Auster, María Zambrano o Virginia Woolf entre d’altres es veuen reflectides a les pintures amb un text que les acompanyen.

    Galería de imágenes


  • Llegir, inspira...

    Del 2 de desembre 2020 al 8 de gener 2021

    Centre Cívic Matas i Ramis C/ Feliu i Codina, 20. Barcelona (Sala Ignasi Vallhonesta)

    “La literatura, ha estat sempre part important a la meva obra, i de fet és la fonamentació teòrica de les meves lectures, el que em porta a les imatges i el que vull expressar. No pretén ser il·lustració sinó que intento transmetre  mitjançant imatges, el que aquesta lectura m'ha suggerit o fet sentir.

     Sóc conscient que el meu dibuix té una clara ascendència escultòrica, però alhora, tant en pintura com en escultura sempre m'ha interessat la simplicitat de la forma, tan com el dinamisme i l'expressió. A això contribueix, penso, el cromatisme i la línia que per a mi sempre ha estat important: "La línia és la intel·ligència pura en els cossos", en paraules de Maria Zambrano” 

    Marisa Ordóñez


    Llegir, inspira... : Introducción a la exposición

    Als dibuixos s’aprecia la influència dels treballs escultòrics que ha fet l’artista en la seva trajectòria, amb formes simples, arrodonides i molt de dinamisme. També destaca el cromatisme pel qual ha fet servir elements per donar relleu com sorra o fang. L’exposició es pot visitar fins al 8 de gener.

     

    “Totes les pintures que tenim aquí estan suggerides per les meves lectures, algunes són dels meus escriptor preferits i d’altres segueixen una mica la meva temàtica de sempre que és la temàtica de dona”

    MARISA ORDÓÑEZ, artista

    Televisió

     La Sala Ignasi Vallhonesta del centre cívic Matas i Ramis acull la mostra de pintures “Llegir inspira” de Marisa Ordóñez. Es tracta d’una selecció d’una dotzena d’obres de gran format realitzades els darrers anys i que estan inspirades en llibres que l’artista ha llegit. Novel•les de Paul Auster, María Zambrano o Virginia Woolf entre d’altres es veuen reflectides a les pintures amb un text que les acompanyen.

    Galería de imágenes

     

  • LA EVOLUCIÓN DE LA FORMA

    nauguració: dijous 28 de novembre 2019 a les 19.30 h

    Sala d'Exposicions Joan Alsina del Centre Cultual La Farinera del Clot. (Barcelona)

    A càrrec de Marisa Ordóñez

    Aquesta exposició pretén ser un recull de l’obra escultòrica de l’autora. D’aquesta forma es pot apreciar l’evolució en el tractament de la matèria i els plantejaments intel·lectuals, socials o ideològics de com ha estat suggerida. L’autora s’interessa especialment el cos humà, sentiments, aptitud, expressió etc. El dibuix és part fonamental en la seva feina, i és el dibuix de models del natural el que en suggereix la forma.

    Televisió

     L’escultora Marisa Ordóñez exhibeix part de la seva obra escultòrica al Centre Cultural La Farinera del Clot. L’exposició ‘L’evolució de la forma’ és una retrospectiva d’obres creades en els anys 90 i la primera dècada dels 2000. El recull d’escultures segueix un plantejament cronològic que mostra l’evolució conceptual de l’artista, que en els inicis treballava el realisme figuratiu fins evolucionar a una abstracció total. Marisa Ordóñez ha treballat diferents materials en tot aquest temps, com la pedra, el marbre o la fusta.

    Galería de imágenes

    Montage de la exposición-Juana Navarro y Maria Jesus AlvarezVitrina con parte del material utilizado en la preparacion de la exposicionVista de la salaRafael M. Mérida Jiménez, profesor Serra Húnter de la Universitat de Lleida, conferenciante. Marisa OrdóñezRafael M. Mérida Jiménez y Marisa Ordóñez.

    LA EVOLUCIÓN DE LA FORMA : Introducción a la exposición

    Esta exposición es una recopilación de mi obra escultórica siguiendo un planteamiento cronológico, en el cual se puede percibir como hay una manera de hacer, pero a la vez una transformación en el tiempo que llevará a una cierta abstracción y a la vez, a una obra más orgánica: "El tiempo y la reflexión van modificando gradualmente nuestra visión, hasta que finalmente, llegamos a comprender". (Paul Cézanne) .De esta forma se puede apreciar la evolución en el tratamiento de la materia y los planteamientos intelectuales, sociales o ideológicos de cómo ha sido sugerida. El cuerpo humano, sentimientos, aptitud, expresión etc., junto con el dibujo de modelos del natural, es parte fundamental en mi trabajo.

    Es importante el conocimiento de la técnica en el arte pero muy especialmente en la escultura. En mi caso, al trabajar la talla directa, el conocimiento de la técnica será fundamental, como lo puede ser también la utilización de diversos materiales, ya que en el momento de trabajar pueden ser más sugerentes unos que otros. Personalmente, la piedra ha sido mi material favorito, la talla directa mi manera de hacer, y el máximo de expresión con el mínimo de forma, mi objetivo: «La simplicidad es la Complejidad resuelta. »O," La simplicidad no es un fin en el arte, pero uno alcanza la simplicidad, a pesar de uno mismo, al acercarse al Verdadero sentido de las cosas. "(Constantin Brancusi).

    Generalmente, la fundamentación teórica viene dada por la literatura, mis lecturas me sugieren las imágenes y lo que quiero expresar. A veces, puede ser un autor o autora en concreto lo que centra mi atención, pero también temas sociales que nos preocupan. Ahora bien, la mujer y los temas de género, son parte prioritaria en mis planteamientos de los últimos años.

    Marisa Ordóñez

  • A 10 Años de la Ventafocs... continua tenint malsons?

    21 Noviembre 2018 (18.40 Horas)

    Biblioteca Horta-Can Marine. (Barcelona)

     

     En el año 2000, vio la luz la guía “La pesadilla de Cenicienta: apuntes para despertar y salir del cuento”, dentro de un conjunto de acciones de sensibilización y atención contra la violencia doméstica, impulsadas por el Distrito de 'Horta-Guinardó , con  ilustraciones de la escultora Marisa Ordóñez. Este 25 de noviembre, Marisa Ordóñez nos vuelve a regalar la presente exposición, haciendo una relectura de la guía y de la violencia machista, en un contexto en el que, a pesar de los avances sociales y legislativos, seguimos enterándonos, día tras día, de miles de feminicidios en todo el mundo.

    Es por ello que Marisa nos recuerda que la lucha por el derecho de las mujeres a vivir libres continúa.

    Olga Arisó Sinués

    Cap de Departament de Promoció dels Drets de les Dones i LGTBI

    Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència.

    Ajuntament de Barcelona

     

    Olga Arisó Sinués (Cap de Departament de Promoció dels Drets de les Dones i LGTBI Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència. Ajuntament de Barcelona )

    A finales del siglo XX, gracias a la lucha de los movimientos feministas, asociaciones de mujeres de diferentes barrios de Barcelona iniciaron la denuncia sistemática de una forma de violencia que durante siglos había quedado relegada al ámbito privado: aquella violencia vivida por las mujeres a manos de sus parejas y ex-parejas. Una forma de violencia que comenzaba a ser identificada como manifestación de las relaciones de abuso y de poder de los hombres hacia las mujeres, y que situaba las mujeres en el lugar de la subordinación.

    En aquellos años, las administraciones públicas apenas empezaban a articular programas de prevención y atención de la violencia machista (con profesionales comprometidas), ante la exigencia de grupos y asociaciones de mujeres de la ciudad.

    Es en este contexto que, en el año 2000, vio la luz la guía “La pesadilla de Cenicienta: apuntes para despertar y salir del cuento”, dentro de un conjunto de acciones de sensibilización y atención contra la violencia doméstica, impulsadas por el Distrito de 'Horta-Guinardó.

    Se trataba de uno de los primeros materiales de prevención de la violencia hacia las mujeres en la ciudad. La guía recogía la voz de mujeres de diferentes barrios del distrito que habían vivido situaciones de violencia, y que, con sus experiencias, nos daban elementos para identificala y afrontarla. Con la voluntad de denunciar los estereotipos sociales que situaban las mujeres en el lugar de la desigualdad y fundamentaban la violencia, e incidir en la construcción de nuevos imaginarios colectivos, el relato incluía una reinterpretación del cuento de Cenicienta, de la autora Nunila López Salamero, con  ilustraciones de la escultora Marisa Ordóñez.

    Dos años después, la creadora Marisa Ordóñez, entendiendo una vez más el arte como herramienta de transformación social, dio vida a un conjunto de esculturas que recreaban su vivencia en la elaboración de la guía y nos regalaba a las mujeres de la ciudad una escultura maravillosa, la pesadilla de Cenicienta, situada desde hace diez años en la Biblioteca de Can Mariner, como símbolo del compromiso y la lucha compartida de las mujeres en la erradicación de la violencia machista.

    En los últimos veinte años el compromiso individual y colectivo de personas como Marisa Ordóñez, ha hecho posible la identificación y el rechazo social, de la violencia de género en todas sus formas. Así lo pudimos comprobar el 8 de marzo de 2018, en que mujeres de todas las generaciones tomaron las calles de las ciudades de todo el mundo, diciendo basta a siglos de violencias y desigualdades.

    Este 25 de noviembre, Marisa Ordóñez nos vuelve a regalar la presente exposición, haciendo una relectura de la guía y de la violencia machista, en un contexto en el que, a pesar de los avances sociales y legislativos, seguimos enterándonos, día tras día, de miles de feminicidios en todo el mundo.

    Es por ello que Marisa nos recuerda que la lucha por el derecho de las mujeres a vivir libres continúa.

    Galería de imágenes

  • 10 Años de la Ventafocs

    Viernes 9 Marzo (18.40 Horas)

    En los jardines de la biblioteca Horta-Can Marine. (Barcelona)

      El dia 8 me marzo de 2008, Dia Internacional de La Mujer , se instaló en los jardines de la Biblioteca Can Mariner de Horta-Guinardo en Barcelona, la escultura “El malson de la Ventafocs” (Cenicienta tiene un mal sueño.) Este año, 2018, la Biblioteca celebra su décimo aniversario y también hemos recordado los diez años de la instalación de la escultura. Mediante una presentación recordamos como había nacido la idea de esta obra, su motivación y finalidad, así como el proceso de construcción. Concluyó el acto en el jardín junto a la escultura, explicando su significado y que quería expresar con ella.

     

    Galería de imágenes

  • Horta Shop Galley

    Del 14 Septiembre (de 24 a 24 Horas)

    La ruta d`Arst dels establiments del cor D`Horta. (Barcelona)

     Dentro del programa de fiestas del Barrio de Horta en Barcelona, los comerciantes de "El Cor d'Horta" , han tenido la bonita idea de invitar a los artistas del barrio a exponer sus obras en sus establecimientos. Para hacer el recorrido y visitar las diferentes obras expuestas, han ideado un divertido juego o gincana. Una gran idea para promocionar comercio y artistas.

     

    Galería de imágenes

    ...

  • “Yo nací libre”

    Del 19 al 30 de junio

    Centro Cívico Matas y Ramis. (Barcelona)

    FILS DE VIDA 2016 Imatge Text  La exposición “Yo nací libre” sobre las mujeres del Quijote finaliza su recorrido, por ahora, en el Centro Cívico Matas y Ramis. El grupo “Dones d’Horta” nos pidió al Centro y a mí, hacer dicha exposición como cierre y final de temporada del grupo antes de las vacaciones de verano. Dada mi relación con Matas y Ramis y debido al interés que ha generado la exposición, se consideró de gran interés que así fuera.

      Una presentación con ilustraciones de diferentes ediciones del Quijote en las que aparecen figuras femeninas, acompañó la charla en la que expuse las características correspondientes a cada personaje femenino de las pinturas expuestas.

    FILS DE VIDA 2016 montatge

  • JO VAIG NEIXER LLIURE

    Del 1 al 30 de abril

    Centre Cívic Can Basté. (Barcelona)

     Después de su paso por la biblioteca Mercè Rododera, la exposición “Yo nací libre” La mirada de Cervantes en las mujeres del Quijote, se presentó en el Centre Cívic Can Basté de Barcelona, donde permaneció expuesta durante un mes para así hacerla coincidir con el 23 de Abril Día Internacional de Libro. El hecho de conmemorarse también el IV centenario de la muerte de Miguel de Cervantes, propició la ocasión para ver El Quijote desde otro punto de vista, en este caso, desde la perspectiva de género.

      Una vez más, y como había ocurrido en la exposición anterior, resultó de gran interés ver así representadas a una gran parte de las protagonistas de El Quijote, y por supuesto, como a mí me ocurrió en su momento, el discurso de la Pastora Marcela.

    Galería de imágenes

    Montaje de la exposición2detalle4InauguraciónInauguraciónInauguraciónInauguración

  • 'YO NACÍ LIBRE”. La mirada de Cervantes en las mujeres del Quijote

    Del 1 al 25 de marzo en el horario de apertura de la biblioteca.

    Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda. (Barcelona)

      Una gran parte de mi trabajo está planteado en relación a la mujer y, más concretamente, en hacer visible el trabajo de mujeres que a través de la historia han intentado abrir caminos para que las circunstancias y el modo de vida de la mujer fuesen cambiando.

      El patriarcado se ocupaba de mantener el dominio masculino, y pese a los derechos ya adquiridos por las mujeres sigue rigiendo en una gran parte de la sociedad actualmente: “La negación a las mujeres de su propia historia, ha reforzado que acepten la ideología del patriarcado y ha minado el sentimiento de autoestima de cada mujer", señala Gerda Lerner en su libro 'La creación del patriarcado', feminista e historiadora también un tanto olvidada.

      Hace algún tiempo, al participar en una exposición colectiva en torno a la novela de Cervantes, “Don Quijote de la Mancha”, pensé en releerlo desde la perspectiva de género. Fue grande mi sorpresa al comprobar la visión que Cervantes tenia de las protagonistas femeninas. Según pude comprobar posteriormente, durante los últimos años se han realizado numerosos estudios al respecto, ello nos ha hecho ver que la perspectiva que tenía Cervantes era la de hacer avanzar el concepto que la sociedad de su tiempo tenía de las mujeres.

      Pero es el personaje de la pastora Marcela el que he querido destacar entre todas ellas. Primer personaje (ficticio) feminista de la literatura en castellano, autónoma con bienes propios, independientes de los hombres y libre. Defiende su libertad y sus derechos con un discurso que pronuncia en el entierro de Grisóstomo y que dice, entre otras cosas: "Yo nací libre, y para poder ser libre escogí la soledad de los campos". En muchos aspectos la presentación de Marcela es tan progresista que desafía estereotipos de comportamiento femenino, no sólo de los tiempos de Cervantes, sino incluso de hoy en día.

      Además de Marcela, otras mujeres del Quijote, sugeridas por la descripción que de ellas hace Cervantes en su novela, son las protagonistas de la exposición. El objetivo de esta propuesta es pues, dar a conocer algunos de los personajes femeninos de "Don Quijote de la Mancha". Pero son palabras de Marcela las que dan el título a la exposición: “Yo nací libre”. 

      Marisa Ordoñez

    Televisió

     Estos días se puede ver en la Biblioteca Mercè-Rodoreda, en el Baix Guinardó, la exposición "Yo nací libre, la mirada de Cervantes en las mujeres del Quijote". Son una treintena de pinturas de Marisa Ordóñez, hechas en papel artesano, donde el artista Hortencia muestra su visión de los personajes femeninos que aparecen en la novelala del Quijote.

    Galería de imágenes

    Montage de la exposición-Juana Navarro y Maria Jesus AlvarezVitrina con parte del material utilizado en la preparacion de la exposicionVista de la salaVista de la salaRafael M. Mérida Jiménez, profesor Serra Húnter de la Universitat de Lleida, conferenciante. Marisa OrdóñezRafael M. Mérida Jiménez y Marisa Ordóñez.

    Críticas y comentarios

    JO VAIG NÈIXER LLIURE.

    LA MIRADA DE CERVANTES EN LES DONES DEL QUIXOT

    Conversatori amb Marisa Ordóñez al voltant de la seva exposició.

    Biblioteca del Guinardó – Mercè Rodoreda

    (Barcelona, 9 de març de 2017)

    Rafael M. Mérida Jiménez

    (Universitat de Lleida)

      1.- Afirmaba el narrador italiano Italo Calvino que “Un clásico es un libro que nunca termina de decir lo que tiene que decir” y esta exposición así lo confirma: Marisa Ordóñez nos ha brindado una aproximación que confirma la vitalidad de Miguel de Cervantes (1547-1616) y de su obra magna (1605 y 1615), al tiempo que un ejercicio de apropiación. Esta exposición ofrece la recreación plástica de una creadora del siglo XXI, a quien, creo, le ha sucedido algo muy parecido a cuanto también proponía Calvino: “Los clásicos son libros que cuanto más cree uno conocerlos de oídas, tanto más nuevos, inesperados, inéditos resultan al leerlos de verdad” (o simplemente releerlos, añadiría yo). Gracias a esta exposición de Marisa Ordóñez, redescubro otro Don Quijote a través de su arte. No es mérito menor, ni mucho menos, pues dota a la obra magna cervantina de valor y vigencia más de cuatro siglos después de su publicación.

      2.- Marisa ha realizado 30 creaciones a partir de un conjunto muy plural de personajes femeninos de la novela: entre ellos, por supuesto, se encuentra el más popular, Dulcinea del Toboso, acompañada de un rico plantel de mujeres de las más diversas condiciones “sociales” (del pueblo llano a la aristocracia). Esta selección confirma una realidad que, aunque perogrullesca, merece destacarse. A pesar de que, como muy bien sabemos, el protagonismo de la obra recaiga en una 2 pareja masculina, el universo femenino brilla con luz propia. Y este universo merece ser revisitado por muy diversas razones, antes y después de un 8 de marzo.

    Gracias a Marisa, podemos concentrar nuestra mirada en un ámbito al que se ha prestado menos atención de la que imaginaríamos. Hasta fechas relativamente recientes, la obra de Cervantes apenas había sido valorada desde los estudios feministas y de género, a pesar de que a lo largo del siglo XX no hayan sido pocas las escritoras que han vindicado esta mirada de forma más o menos explícita, como sería el caso de la filósofa María Zambrano, una de las escasas mujeres galardonadas con el Premio Cervantes, el más importante de las letras en lengua española. Zambrano fue, de hecho, la primera mujer en recibirlo, en 1988.

      3.- Cabría subrayar, no obstante, que el universo femenino cervantino es muy amplio, y no se limita al Quijote. Como muchos de ustedes recordarán, algunas de las “novelas ejemplares” ya remiten a las mujeres desde el título mismo: pienso, por ejemplo, en La española inglesa, Las dos doncellas, La gitanilla o La ilustre fregona. Pero también en otras obras de Cervantes, como La Galatea, novela pastoril de 1585, o su obra póstuma, la novela bizantina Los trabajos de Persiles y Sigismunda, que vio la luz en 1617. Cervantes fue un autor que prestó voz y concedió protagonismo a las mujeres de su tiempo a lo largo y ancho de su producción literaria, en prosa y en verso.

    Este rasgo merece ser destacado, pues constituye una buena metáfora de la modernidad de Cervantes. De la misma manera que Don Quijote de la Mancha no es sólo una sátira a los libros de caballerías, las mujeres cervantinas forman parte de esa voluntad de nuestro autor por representar la experiencia humana en toda su realidad compleja. Una voluntad y, al tiempo, un logro que le convierten en el creador de la novela moderna, pues no puede existir la representación de la experiencia humana en toda su complejidad sin la presencia de las mujeres.

      4.- Esta exposición no puede ofrecer toda la diversidad femenina del Quijote, pues, como destacara Fanny Rubio, más de doscientos nombres de mujer circulan por 3 sus páginas: personajes, referencias a mujeres históricas o alegóricas, o remisiones a la Antigüedad clásica y a la cultura medieval.

    Marisa Ordóñez se ha centrado, acertadamente a mi juicio, en personajes femeninos, dotando de forma y fondo sus cuerpos, gracias a la técnica artística empleada, de gran hermosura, y acompañados por fragmentos significativos de la novela. Habrá quien podrá echar de menos alguno, pues cada lector guarda en su memoria escenas que, por una u otra razón, han pervivido con mayor frescura. Yo, sin ir más lejos, siento una cariñosa predilección por Aldonza Lorenzo, el “personaje real” en la ficción que se esconde tras Dulcinea.

    Evidentemente, Dulcinea sería la idealización extrema de un modelo de mujer que crea el caballero andante ya en el primer capítulo de la obra, afirmada y negada a un tiempo, transformada hasta en su onomástica. Aldonza, por el contrario es la mujer real, masculina donde las haya, que Sancho Panza describe con una gracia insólita en el capítulo 25 de la Primera parte. Nadie como Cervantes supo en su tiempo transformar literariamente la cara y la cruz de la feminidad –y de la masculinidad-. Nadie como él, tampoco, supo bañar una trama con esta impagable ironía.

      5.- La “modernidad” cervantina a la que aludía, a propósito del tratamiento de los personajes femeninos, merece un breve excurso. Antes afirmaba que no puede existir la representación literaria de la experiencia humana en toda su complejidad sin la presencia de las mujeres. Pero quizá valga la pena apuntar que Miguel de Cervantes estuvo en contacto –y en ocasiones en trato conflictivo- con muchas mujeres, a lo largo de casi toda su vida, empezando por las que pertenecieron a su entorno familiar más inmediato, de manera que ha podido sostenerse que personajes tan indispensables del Quijote como Dorotea, seducida y abandonada, bien pueden considerarse trasunto de experiencias nada abstractas. 6.- Marisa Ordóñez confiesa que el personaje de Marcela ha sido uno de los que más le han cautivado y llega a considerarlo el primer personaje literario feminista 4 de la literatura castellana, como consecuencia de su autonomía y libertad, independiente de los varones. No pocas investigaciones de los últimos años han incidido en esta senda interpretativa. ¿Cómo no apreciarlo así desde nuestra perspectiva, cuando leemos “Yo nací libre, y para poder vivir libre escogí la soledad de los campos” (I, 14, p. 154)?

    Marcela, a mi juicio, nace en el taller cervantino como coprotagonista de un cuento intercalado al principio de la Primera parte (su aparición se produce al final del capítulo 14) y sirve, en primera instancia, como apología de una libertad amorosa en contra de los arquetipos femeninos de la novela pastoril en los que bebe este episodio. En realidad, en el contexto histórico-literario de 1605, el episodio de Grisóstomo y Marcela sería un ataque en toda regla al neoplatonismo bucólico. Su originalidad radica en que evita las vías más comunes de vida para las mujeres reales de los siglos XVI y XVII (que son el matrimonio o el convento), en beneficio de una “soledad”, de una insólita “habitación propia campestre”, en donde el amor y la sexualidad deben estar ausentes en beneficio de la “honestidad”.

      7.- Marisa me pide que lea parte de las “razones” de Marcela, como broche entre mi intervención y la suya. Aunque se trate de un fragmento que merecería una voz femenina, imposto ahora la mía, no sin agradecerle nuevamente su generosidad:

    La honra y las virtudes son adornos del alma, sin las cuales el cuerpo, aunque lo sea, no debe de parecer hermoso. Pues si la honestidad es una de las virtudes que al cuerpo y al alma más adornan y hermosean, ¿por qué la ha de perder la que es amada por hermosa, por corresponder a la intención de aquel que, por solo su gusto, con todas sus fuerzas e industrias procura que la pierda? Yo nací libre, y para poder vivir libre escogí la soledad de los campos. Los árboles d’estas montañas son mi compañía, las claras aguas d’estos arroyos mis espejos; con los árboles y con las aguas comunico mis pensamientos y hermosura. Fuego soy apartado y espada puesta lejos. (…)

    El cielo aún hasta ahora no ha querido que yo ame por destino, y el pensar que tengo de amar por elección es escusado. Este general desengaño sirva a cada uno de los que me solicitan de su particular provecho; y entiéndase, de 5 aquí adelante, que si alguno por mí muriere, no muere de celoso ni desdichado, porque quien a nadie quiere, a ninguno debe dar celos; que los desengaños no se han de tomar en cuenta de desdenes. El que me llama fiera y basilisco, déjeme como cosa perjudicial y mala; el que me llama ingrata, no me sirva; el que desconocida, no me conozca; quien cruel, no me siga; que esta fiera, este basilisco, esta ingrata, esta cruel y esta desconocida ni los buscará, servirá, conocerá ni seguirá en ninguna manera. Que si a Grisóstomo mató su impaciencia y arrojado deseo, ¿por qué se ha de culpar mi honesto proceder y recato? Si yo conservo mi limpieza con la compañía de los árboles, ¿por qué ha de querer que la pierda el que quiere que la tenga con los hombres? Yo, como sabéis, tengo riquezas propias y no codicio las ajenas; tengo libre condición y no gusto de sujetarme: ni quiero ni aborrezco a nadie. No engaño a este ni solicito aquel, ni burlo con uno ni me entretengo con el otro. La conversación honesta de las zagalas d’estas aldeas y el cuidado de mis cabras me entretiene. Tienen mis deseos por término estas montañas, y si de aquí salen, es a contemplar la hermosura del cielo, pasos con que camina el alma a su morada primera.

    Y en diciendo esto, sin querer oír respuesta alguna, volvió las espaldas y se entró por lo más cerrado de un monte que allí cerca estaba, dejando admirados, tanto de su discreción como de su hermosura, a todos los que allí estaban. (I, 14, ed. Rico, pp. 154-155).

  • DONES DE LA TAXONERA Cent anys d’imatges

    Del 1 al 22 de diciembre de 2015

    Centro Cívico “Taxonera” (Barcelona)

    Exposició DONES DE LA TAXONERA 2015Poder participar en la commemoració del centenari d’un barri és un motiu més que il·lusionant per posar-se a treballar.

    És per això que, quan la Teresa Torres, tècnica de Dona del nostre districte, em va proposar fer una exposició sobre La Taxonera, de seguida ho vaig tenir clar. La Taxonera és un barri del districte d’Horta-Guinardó que, com la resta de barris perifèrics de Barcelona, ha viscut una gran transformació en els darrers anys. Ja fa temps que incorporo les noves tecnologies a les meves obres i, en aquest cas, vaig optar per una tècnica que em permetés refl ectir la vida de les famílies entre els anys seixanta i setanta i, a la vegada, fer palesa l’evolució urbanística del barri.

    Es tracta d’incorporar sobre fotografi a dibuixos de la fi gura humana que aconsegueixo d’apunts del natural. A continuació, en faig una composició digital i, un cop obtinguda la imatge que desitjo, la imprimeixo en un paper adient per pintar-hi a sobre amb pintura acrílica.

    No tinc cap dubte que les dones han contribuït en gran manera al creixement dels barris i, per això, volia reconèixer el seu paper, fer visibles la seves fi gures a cada imatge. Ràpidament vaig pensar en aquelles fotografi es d’abans de l’era digital que guardem a les cases. Són els records de la nostra joventut, de la infància dels nostres fi lls, de les reunions familiars; són els testimonis dels esdeveniments assenyalats, de les festes religioses o d’aquells berenars campestres que podíem fer sense allunyar-nos massa del barri, perquè encara no havia arribat la construcció urbanística que aniria guanyant terreny a la muntanya i que acabaria amb gran part de l’arbrat.

    El punt de partida va ser reunir fotos proporcionades per dones de La Taxonera per tal de reconèixer-ne les persones i localitzar-ne els espais. Amb les seves indicacions, vaig anar recorrent els indrets que mostraven les fotografi es, tot i que de vegades el notable canvi operat en el paisatge no ho va posar fàcil. D’això es tractava, però, de mostrar-ne la transformació. Per què? Senzillament, perquè la transformació urbanística dels barris perifèrics d’una ciutat ens diu molt del progrés de les persones que els habiten.

    Ha estat un plaer veure el progrés de La Taxonera i poder-lo interpretar, per compartir-lo, a través de les imatges de l’exposició i del catàleg Dones de La Taxonera, cent anys d’imatges.

    Marisa Ordóñez.

    Televisió d'Horta-Guinardó

      "Dones de la Teixonera, cent anys d’imatges” es la muestra que se puede ver estos días en el centro cívico de la Teixonera.

    La exposición consta de una treintena de fotografías antiguas que han aportado varias mujeres del barrio. El artista Hortencia Marisa Ordóñez ha contrapuesto las imágenes viejas con las actuales y las ha combinado con sus ilustraciones.

    Obra

    La Casa del Capità del carrer Manlleu 1931 1939La Casa del Capità del carrer Manlleu (1931-1939)

    La senyora disfressada de sereno és la meva iaia. Ella ens va explicar que, després que es fes aquesta foto, van passar molts anys abans que es poguessin tornar a celebrar els carnavals. És per això que crec que la foto va ser feta probablement en temps de la Segona República Espanyola. En l’actualitat aquesta casa es conserva tal com era abans.

    Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

    El torrent de Figuerola 1950 1955El torrent de Figuerola (1950-1955).

    Jaime Notó y Constantino Navarro, abuelo de los propietarios de la famosa fl oristería Navarro de Barcelona, limpian el torrente de Figuerola. Parte del puente que lo cruzaba, sepultado por el cambio de barrio, quedó a la vista con las obras de la Ronda.

    Foto cedida per Isabel Notó Igual.

    Cases del carrer Trueba 1950Cases del carrer Trueba (1950).

    La parte posterior de estas viviendas construidas por Tomás Igual se dedicó a huertos y jardines. Todas las casas estaban unidas y tenían su propio paso de servidumbre con un pozo de agua, del año 1924, que abastecía la fi nca. Hoy en día los descendientes aún conservan las casas y los huertos.

    Foto cedida per Isabel Notó Igual.

    Carrer General Mendoza 1950Carrer General Mendoza (1950).

    Veiem al fons el Patronat Ribas. Situat al Passeig de la Vall d’Hebron, aquest edifi ci va ser creat per uns industrials del tèxtil com a orfenat. Posteriorment es va convertir en un centre de Formació Professional i de Batxillerat i, fi nalment, va passar a ser un centre d’Ensenyament Secundari Obligatori. L’edifi ci va ser objecte de diferents plans territorials i requalifi cacions, però la lluita veïnal va salvar-lo de l’enderrocament.

    Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

    Carrer Cardedeu 1950Carrer Cardedeu (1950).

    Els senyors que es veuen a la foto són el Félix Lázaro i el Jaume Cros, els fusters del barri. Tenien el taller a la part de dalt del carrer General Mendoza.

    Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

    Construcció de la plaça de la Vall dHebron 1955Construcció de la plaça de la Vall d’Hebron (1955).

    La plaça original va ser construïda al mateix temps que la Residència, que és com molts veïns continuen anomenant l’Hospital de la Vall d’Hebron.

    Foto cedida per Dones Taxonera.

    Parròquia de Sant Cebrià 1960Parròquia de Sant Cebrià (1960).

    En aquell temps era tradicional celebrar les festes religioses més assenyalades, com el diumenge de Rams. Vestits amb les nostres millors gales, assistíem a l’acte religiós de la nostra parròquia, la de Sant Cebrià. Quan sortíem de l’església després de la benedicció de les palmes, venia la sessió de fotos familiars.

    Foto cedida per Dones Taxonera.

    Carrer Cortada 1960Carrer Cortada (1960).

    Les de la foto som la meva cosina Maria i jo, que els diumenges sortíem a passejar molt arreglades, com era costum aleshores.

    Foto cedida per Conchita Martínez González.

    Emplaçament de lantiga casa de Els Vienesos 1960Emplaçament de l’antiga casa de Els Vienesos (1960).

    Herta Frankel va ser una ventríloqua i titellaire que formava part de la companyia d’espectacles Els Vienesos. Van decidir instal·lar-se al nostre barri en una torre entre els carrers Santa Rosalia i Besòs, davant de la casa dels Taxonera. Expliquen que a l’Herta li agradava molt sortir a passejar per prendre el sol i, per als costums de l’època, anava bastant lleugera de roba.

    Foto cedida per Dones Taxonera.

    Carrers Cortada Isop 1961Carrers Cortada-Isop (1961).

    Encara podem trobar al barri cases de planta baixa, com les de la foto, construïdes als anys seixanta. El fet curiós és que hi ha pocs llocs des dels quals es pugui veure la silueta de la muntanya del Tibidabo al fons, a causa de la gran quantitat d’edifi cis alts que s’han anat construint.

    Foto cedida per Conchita Martínez González.

    Cap de dalt del carrer General Mendoza 1962Cap de dalt del carrer General Mendoza (1962).

    La nena més petita de la foto és la Mercè Cros, actual directora de la Llar d’infants l’Hortet, que va obrir les seves portes l’any 1983. L’Hortet és un centre on els nens poden gaudir d’un contacte directe amb la natura, ja que està situat en una de les antigues cases del barri.

    Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

    Carrer Mare de Déu dels Àngels 1962Carrer Mare de Déu dels Àngels (1962).

    Aquestes nenes tan abrigades som les germanes Mª Rosa i Mercè Cros. Aquell any a Barcelona va caure una gran nevada, que no era una situació meteorològica gens habitual a la ciutat. Un cop passat l’ensurt inicial, vam sortir al carrer a gaudir de la neu i dels paisatges nevats que ens envoltaven.

    Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

    El Patronat Ribas 1964El Patronat Ribas (1964).

    Loli celebra su Primera Comunión. Con ella están Jaime, Concha e Isabel. Como la Parroquia de San Cipriano de la calle Arenys era muy pequeña, posteriormente se construyó la actual Sant Cebrià, hoy junto al Centro Cívico. Todas las alumnas de la academia Man-Par tomaron su Primera Comunión en el Patronato Ribas.

    Foto cedida per Isabel Notó Igual.

    Passeig de la Vall dHebron 1964Passeig de la Vall d’Hebron (1964).

    El domingo era el día de reunión familiar. Rosa Mari y yo corremos en busca del resto de los primos para jugar en el Paseo del Valle de Hebrón. Como había poco tránsito, era un buen lugar para que los niños pudiésemos jugar sin peligro.

    Foto cedida per Isabel Notó Igual.

    Lametller del carrer Santa Rosalia 1964L’ametller del carrer Santa Rosalia (1964).

    Encara existeixen al nostre barri petits racons que es conserven igual des de fa anys. Aquest ametller del carrer Santa Rosalia n’és una mostra. Els nens de la foto som les germanes Maria Rosa i Mercè Cros, en Joan Arriaga i la Isabel Amorós, que, passats els anys, acabaria sent perruquera al barri.

    Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

    Carrer Santa Rosalia 1964Carrer Santa Rosalia (1964).

    Una foto de nuestra calle, la de Santa Rosalía. En primer plano, mi hijo mayor Alfonso juega con el perrito de la señora que aparece detrás. Siempre nos pedía ir a verlo… Al fondo, se ve a mi marido Bartolomé con su ropa de taxista. Cuando llegamos desde Andalucía en una de las olas de inmigración, aún quedaban en el barrio muchas casas de una y dos plantas, ya que La Taxonera había sido zona de veraneo de la burguesía barcelonesa. La gran especulación urbanística de los años 60 fue llenando el paisaje de bloques de pisos y de calles estrechas.

    Foto cedida per Luisa Rodríguez Cañete.

    Carrer Arenys 1965Carrer Arenys (1965).

    Aquest és un dels carrers que, amb el temps, es convertiria en una de les principals artèries del barri. En aquest espai s’hi van construir posteriorment l’església i el Centre Cívic. La fotografi a correspon als inicis de la construcció de l’església de Sant Cebrià.

    Foto cedida per Dones Taxonera.

    Benedicció dels terrenys per a la construcció de la parròquia de Sant Cebrià 1965Benedicció dels terrenys per a la construcció de la parròquia de Sant Cebrià (1965).

    L’acte de la venda dels terrenys per a l’inici de la construcció de la parròquia de Sant Cebrià va ser tot un esdeveniment al barri. Tots els veïns ho vam viure intensament, ja que la parròquia esdevindria un dels primers llocs de trobada per a les famílies que en aquells anys començàvem a arribar a Barcelona i escollíem La Taxonera per establir-hi la nostra llar.

    Foto cedida per Dones Taxonera.

    Parròquia de Sant Cebrià en construcció 1965Parròquia de Sant Cebrià en construcció (1965).

    Com s’aprecia a la foto, la construcció de l’església es va viure amb entusiasme per part dels veïns, que volien prendre part activa en un projecte que havia de contribuir de manera important a la vida social del barri.

    Foto cedida per Dones Taxonera.

    Canalització del Passeig de la Vall dHebron 1966 1967Canalització del Passeig de la Vall d’Hebron (1966-1967).

    Mi hermana Loli y yo, juntas como siempre, nos dejamos fotografi ar encima de las grandes tuberías que se iban a usar para canalizar el paseo del Valle de Hebrón, que tantas veces hemos recorrido.

    Foto cedida per Isabel Notó Igual.

    Carrer Castellbisbal 1967Carrer Castellbisbal (1967).

    Una de les característiques distintives de La Taxonera són els seus carrers costeruts. Als nens d’aquella època, però, les pujades i baixades del carrer Castellbisbal no ens suposaven cap problema. Altra cosa devia pensar la gent gran... Per sort, ja fa alguns anys que la xarxa d’autobusos urbans facilita la nostra mobilitat.

    Foto cedida per Dones Taxonera.

    Carrer Segur 1968 1969Carrer Segur (1968-1969).

    En la foto se ve una de las procesiones que recorrían las calles del barrio. Partía de la Parroquia de Sant Cebrià y los niños se iban uniendo a ella a la altura de la calle Segur; caminábamos por distintas calles hasta regresar de nuevo a la iglesia.

    Foto cedida per Isabel Notó Igual.

    La Palma a la Parròquia de Sant Cebrià 1968La Palma a la Parròquia de Sant Cebrià (1968).

    Habíamos ido a misa a bendecir las palmas. Estoy con mis hermanos mayores, Alfonso y Luis. Recuerdo que Mossèn Francesc Lladós, fundador y primer rector de la parroquia, bendecía las palmas y los palmones en unos terrenos al aire libre que había al lado de la iglesia. Vigilaba que estuviésemos todos los vecinos; repasaba y volvía a repasar con los ojos. En aquellos años la parroquia de Sant Cebrià fue un verdadero centro dinamizador y de encuentro para los vecinos del barrio, hasta que en 1995 se inauguró el Centre Cívic de La Taxonera.

    Foto cedida per Maite Díaz Rodríguez.

    Passejant per la Vall dHebron 1970Passejant per la Vall d’Hebron (1970).

    Un domingo de invierno, como tantos otros, paseando en triciclo y bicicletas con dos de mis hermanos, Luis y Alfonso, por el Valle de Hebrón, que era un terreno muy llano ideal para las bicis. Los niños siempre en pantalón corto, aunque fuera invierno. En la foto estamos enfrente del mercado de la Vall d’Hebron y al lado de la Bòbila Carmen, una fábrica de tejas fundada en 1903 que ya está cerrada. Actualmente en esos terrenos se están construyendo equipamientos.

    Foto cedida per Maite Díaz Rodríguez.

    Diumenge de Rams al barri 1972Diumenge de Rams al barri (1972).

    Mi hija Maite y mi hijo Luis posando para la foto del día de la Palma. Van vestidos muy elegantes, como era tradición entonces para conmemorar una fi esta tan señalada. En aquella época adornábamos las palmas de las niñas con rosarios de azúcar en rosa y en blanco; los niños lucían sus palmones con ornamentos brillantes plateados y azules.

    Foto cedida per Luisa Rodríguez Cañete.

    El parc de la Vall dHebron 1975El parc de la Vall d’Hebron (1975).

    Familiares y amigos pasando el día en el campo. No nos hacía falta ir muy lejos, ya que en aquellos años aún no había comenzado el auge de la construcción urbanística. Estos terrenos ahora corresponden al parque del Valle de Hebrón. Al fondo vemos el edifi cio de la Maternidad de la Residencia, que es como muchos vecinos seguimos llamando en la actualidad al Centro Hospitalario de la Vall d’Hebron.

    Foto cedida per Justi Barroso Cantero.

    Berenant a la Vall dHebron 1975Berenant a la Vall d’Hebron (1975).

    Tania y yo esperando la parejita. Vanesa no tardaría en llegar... ¡El Valle de Hebrón parece la selva! Pero para nosotros era un magnífi co lugar de correrías y meriendas campestres. Mucho ha cambiado el paisaje desde entonces…

    Foto cedida per Justi Barroso Cantero.

    Panoràmica del barri 1980Panoràmica del barri (1980).

    Estoy en la foto con mis dos hijas y una sobrina. Se puede apreciar el gran cambio urbanístico que ha experimentado el barrio. En aquella época, muchos días de fi esta los pasábamos por los alrededores del barrio, donde nos podíamos reunir para comer o merendar y los niños corríamos y jugábamos sin descanso.

    Foto cedida per Justi Barroso Cantero.

    Primera Comunió a la Parròquia de Sant Cebrià 1984Primera Comunió a la Parròquia de Sant Cebrià (1984).

    Las cuatro nietas posando con nuestra yaya el día de la Primera Comunión, que celebramos en la parroquia de Sant Cebrià de nuestro barrio. Era una ceremonia religiosa que, sobre todo las niñas, esperábamos con mucha ilusión, probablemente por el precioso vestido blanco que nuestras madres nos compraban o confeccionaban. Al fondo, vemos el solar donde posteriormente se construyó el actual Centro Cívico de La Taxonera.

    Foto cedida per Justi Barroso Cantero.

    pdf verCátalogo

  • “El món femení entorn al 1714”. Exposición gráfica

    Del 5 al 21Setiembre 2.014

    Centre Cívic Matas i Ramis. (Barcelona)

    Dones del 1714 2014 LES DONES DEL 1714

    En el curt regnat de l’arxiduc Carles a Barcelona, va mostrar una certa sensibilitat per la situació de les dones. Entre el 1706 i el 1707, dictà unes ordenances militars que les protegien en temps de guerra: el rapte i la violència física serien castigats amb la pena capital. Va tenir cura també de les esposes dels soldats: si estaven amb el marit, quedaven incloses sota la jurisdicció del regiment i, si eren en un altre lloc, sota la jurisdicció militar.

    D’altra banda, mentre l’arxiduc tingué la cort a Barcelona, hi hagué un moviment important per integrar els nouvinguts a través dels casaments: les noces entre barcelonines i personal de la cort, soldats i tots aquells qui viatjaven amb les tropes van passar a ser molt habituals

    Quan el 1711 l’arxiduc va haver de sortir cap a Alemanya per ser nomenat emperador romanogermànic, ja que el seu germà Josep I havia mort sobtadament i no tenia descendència, va deixar la seva esposa, la bella Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel, com la seva representant a Catalunya i als territoris hispànics. Per primera vegada, una dona ocupava el lloc de lloctinent de Catalunya. Una situació que va durar poc: el març del 1713, l’emperadriu i tota la cort van marxar cap a Viena. Amb l’evacuació de la ciutat de la cort de l’arxiduc, se’n van anar bona part de les dones que s’havien aparellat amb cortesans i soldats estrangers. Teresa de Montaner, Gertrudis Sans, Abba Copons o Gertrudis de Lanuza van ser algunes de les que van embarcar. D’altres, no van voler abandonar una Barcelona novament assetjada. Violant de Palafox i Cardona o Teresa de Severio, la comtessa de Cirat, es van quedar en el que hauria de ser el setge més llarg i més dur de la ciutat, el del 1713 i 1714.

    Cristina Masanés (text), Eva Serra (assessorament) Revista Sàpiens núm. 138

    Audovisual

    Performance sobre rostros de mujeres destacadas de la historia de Cataluña.

    Obra

     

    Obra sobre papel, Técnica: mixta, Medidas: 42x29 cm.

    1Autor desconegut. Segle XVIII.
    Oli sobre tela - Museu d'història Catalunya

    2Barcelona, 1710. Panel de rajoles.
    Museu de Ceràmica de Barcelona
    7Gran dia de Girona- Ramon Martí i Alsina 
    1863-64-Oli -Museu Nacional Catalunya
    Anònima del Bornet - Principi del sigle XVlllAnònima del Bornet
    Principi del sigle XVlll
    Elisabet Cristina de Brunsvic-WolfenbüttelElisabet Cristina de Brunsvic
    Wolfenbüttel
    El penò de Santa Eulalia pintat entre 1581 i 1623 oli sobre seda restauratEl penò de Santa Eulalia
    pintat entre 1581 i 1623 oli sobre seda
    Estendard de Sta Eulalia - Font 1714 Els Setge de BarcelonaEstendard de Sta Eulalia
    Font 1714 Els Setge de Barcelona
    FIGUERES Recepció-nupcialFIGUERES
    Recepció nupcial
    Grupos sociales - siglo XVlll - Mercado del BornGrupos sociales - Mercado del Born
    siglo XVlll
    Jean-François Millet 1814-1875Jean-François Millet
    1814-1875
    JOAQUIN tURIA 1847-1903Joaquin Turia
    1847-1903
    Johannes Verrnner 1664 - La sirvientaJohannes Verrnner - 1664
    La sirvienta
    MARTÍ i ALSINA El gran dia de Girona detallMARTÍ i ALSINA
    El gran dia de Girona detall
    Panel de rajoles - 1710 - Museu de Ceraámica de BarcelonaPanel de rajoles - 1710
    Museu de Ceraámica de Barcelona
    RUBENS 1638 Els horrors de la guerraRUBENS - 1638
    Els horrors de la guerra
    Santa Eulalia de BarcelonaSanta Eulalia de Barcelona
    .
    WATEAU - 1720WATEAU - 1720
    .

    Textos

    DONES AMB NOM I COGNOMS

    Patricia Gabancho “Les dones del 1714”

    Si mirem al 1714, ni tan sols la reina, Elisabet Cristina, mereix gaire atenció en els tractats d’història, aclaparats per una clara quantitat de personatges masculins. Però aleshores hi havia tantes dones com homes, i elles van viure les expectatives del nou regne, la puixança econòmica, l’angoixa de la guerra, les privacions del setge.

    L’evidència ens du a reconèixer que les dones amb prou feines han deixat rastre: sabem que van existir, sabem el que van fer i viure i amb qui, però estan encara amagades per l’ombra de l’anomia social. És tot un símptoma del seu temps. La realitat és que a les dones les esta negada la preeminència social, que és tan com dir que quedaven relegades a un paper secundari no tan sols en la memòria, que ja fora prou greu, sinó també en la realitat. Vivien la vida segurament amb la mateixa intensitat que podem fer-ho avui, però circumscrites a un món més petit, domèstic, minoritzat, supeditat a la figura masculina que les emparava. Per això, precisament, no se’n para gaire, de les heroïnes del 1714. Fem un primer pas endavant, doncs, i comencem a mirar què i qui hi ha darrere de les cortines del silenci i d’indiferència.

    ELISABET CRISTINA DE BRUNSWICK-WOLFENBÜTTEL

    Primera lloctinent i reina de Catalunya

    Es casà amb el rei Carles III de Catalunya-Aragó; el matrimoni se celebrà a Viena per poders, i personalment (1708) a Barcelona, on residí la cort. Va trobar-se amb el seu futur marit a Mataró i la boda es va celebrar a l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona l’1 d’agost, va precedir u esdeveniment cultural: la primera representació d’una òpera a casa nostra, “Il più bel nome”. D’Antonio Caldara, dedicada a ella

    El 1711, mentre el seu marit Carles VI, elegit emperador, anava a residir a Viena, l’emperadriu restà a Barcelona en qualitat de lloctinent de Catalunya; el 1713, decidit l’abandó de Catalunya a les mans dels Borbó, partí també ella de Barcelona.

    L’abandonament de la causa catalana per part dels aliats va precipitar que la sobirana hagués de sortir definitivament de Barcelona, rumb a Viena, el març de 1713. La imperial parella enyoraria sempre la seva joventut mediterrània, i en la tomba d’Elisabet a Viena hi ha un gravat amb una vista de Barcelona.

    SANTA EULÀLIA

    Patrona i protectora de Barcelona Barcelona, 290 – 303

    Explica la tradició que Santa Eulàlia va néixer a les darreries del segle III a la vila de Sarrià. Educada en la doctrina cristiana, visqué a l’època de l’emperador Dioclecià en què van tenir lloc les grans persecucions contra els cristians. Eulàlia, gran defensora dels valors d’aquesta religió, s’afrontà a les autoritats per queixar-se de la situació. Per aquest motiu patí un cruel martiri i morí tan jove.

    El martiri de Santa Eulàlia ha estat glossat en nombrosos llibres d’història amb tota mena de versions i detalls. Segons la tradició cristiana, Dacià, el governador que havia nomenat Dioclecià des de Roma, davant la insistència de la santa a defensar el cristianisme i a no renunciar a la seva fe, la castigà cruelment amb tretze martiris, el mateix nombre d’anys que ella tenia en aquell moment. Finalment el governador la fa crucificar nua, a la creu en forma en forma d’aspa.

    Les seves suposades relíquies foren dipositades el 1327 a la catedral i el seu culte com a patrona de la ciutat s'estengué fins al 1637, quan, amb motiu d'una plaga de llagostes, fou nomenada la verge de la Mercè patrona de la ciutat.

    BANDERA O PENÓ DE SANTA EULÀLIA

    A partir del segle XIV o XV, l’ensenya de la ciutat serà la bandera de santa Eulàlia, un penó carmesí amb la figura de la noia a la part central amb l’aspa a la mà. A una hi ha l’escut del Consell de Cent, després reemplaçat per les quatre barres del comte de Barcelona, i l’altra banda, l’escut del Bisbat.

    Considerada bandera “invicta” i símbol de la ciutat, fou venerada per comtes i reis. Podia adoptar dues formes: el penó i la bandera. El penó, més lleuger, s’utilitzava com a estendard militar i en ocasions de perill servia per esperonar la tropa i per invocar la protecció de la patrona de la ciutat. La bandera, de grans dimensions, desfilava amb el govern municipal durant la processó de Corpus.

     El penó està impregnat d’una profunda significació històrica: l’última vegada que va sotir al balcó de la Casa de la Ciutat va ser el 24 de juliol de 1713, quan el Consell de Cent va decidir resistir davant les tropes de Felip V. D’altra banda, l’11 de setembre de 1714, en el moment de ser ferit, Rafael Casanova capitanejava les tropes de la Coronela sota el seu comandament enarborant aquesta ensenya.

    ESTENDARD DE SANTA EULÀLIA

    Amb la bandera de Santa Eulàlia a la Casa de la Ciutat, es decideix no rendir-se i iniciar la Guerra a Ultrança. Les cròniques del setge ens diuen que, al moment de penjar la bandera de Santa Eulàlia, al balcó es col·loquen ciris i llànties, com un prec de protecció a la santa.

    El fet de treure la bandera de la santa al balcó de l’Ajuntament anunciava que la ciutat estava en perill i que calia el coratge de tothom. Era una bandera reverenciada en extrem, que només era treta de la Casa de la Ciutat en casos de perill.

    En la fase crucial de la Batalla de l'11 de Setembre, fou portada al Baluard de Jonqueres per encoratjar el ferotge contraatac llançat per les tropes catalanes. Encapçalava el contraatac el Conseller en Cap de Barcelona, Rafel Casanova i Comes, i dirigia les operacions militars el General Josep Bellver, amb un contingent format per companyies del 6è Batalló de la Coronela de la Barcelona i d'altres companyies voluntàries d'altres Batallons i de l'Exèrcit de Catalunya. La Bandera era custodiada per un grup de Prohoms destacats de Ciutat, al qual s'uniren espontàniament diversos barcelonins no armats.

    LES DONES I ELS CONVENTS

    Patricia Gabancho, “Les dones del 1714”

    No era estrany que les famílies d’una certa posició tinguessin una monja o un capellà; les dones, sobre tot les dones nobles, trobaven en el convent un ambient de llibertat, fins i tot de poder si arribaven a ocupar càrrecs, que difícilment podien tenir en un matrimoni convencional. La reclusió conventual no era excessiva comparada amb el tragí de la vida domèstica, que tampoc permetia gaire llibertat de moviments. I, detall no poc important, el dot que es donava al convent o monestir era menor que el que calia aportar al matrimoni.

    La reclusió conventual no era excessiva comparada amb el tragí de la vida domèstica, que tampoc permetia gaire llibertat de moviments. I, detall no poc important, el dot que es donava al convent o monestir era menor que el que calia aportar al matrimoni. Segons com això era un argument suplementari, al qual s’ha de sumar l’ambient religiós, la devoció de les dones i l’orgull que representava consagrar-se a Déu. Tanta era la felicitat de consagrar un afilla, que la família celebrava una festa amb viandes i convidats, com si fos un banquet de noces.

    Els monestirs eren «motor econòmic» del seu entorn, i viceversa, perquè aquets establiments religiosos cobren censals i rendes de les propietats que tenen al voltant..

    MANUELA DESVALLS (La monja còmplice)

    Patricia Gabancho, “Les dones del 1714”

    L’abadessa del monestir de Vallbona és Manuela Desvalls, germana dels dos il·lustres militars d’aquest nom, el marqués de Poal, Antoni, i Manuel governador del al fortalesa de Cardona. Tots dos ja han salpat ca a l’exili vienès, però la dona, austriacista convençuda i militant, se sent ben protegida entre els murs del monestir.

    El fet de que Manuela fos germana del marquès de Poal la va posar en contacte amb la xarxa d’espionatge dels germans Lleonart. Òbviament, Manuela no pot aportar gaires contactes amb el món exterior, però es dedica amb disciplina a copiar papers, a fer circular missatges i a facilitar informació reservada a qui la requerís. El monestir era una cuirassa prou bona, de manera que després del 1714 Manuela Desvalls continua fent aquesta feina silenciosa, donant sortida a documents que aguantes la feble i declinant resistència dels catalans, sobre tot perquè al castell de Rocafort hi ha anant arribants altres nobles, a més de Francesc Castellví.

    Manuela Desvalls era una dona culta en un monestir culte: Vallbona, fundant al segle XII; tenia farmàcia i scriptorium. Com a detall de continuïtat històrica, hi és enterrada violant d’Hongria, dona de Jaume I.

    Maria Anna de Copons de Cordelles i d’Armengol ( 1687-1720)

    Es va casar en primeres núpcies amb Josep Subirà i Julià, baró d’Eroles i d’Abella, qui va participar en les Corts del 1701-1702 i del 1705-1706. Enviudà i poc després es tornà a casar amb Francesc d’Areny de Queralt i de Torralla, segon baró de Claret, membre de la Junta de Braços del 1713 i nomenat comte d’Areny pel rei Carles III. Durant el darrer setge borbònic a Barcelona era a Alella, on el comandant de la guarnició borbònica, el baró de Querchois, la visitava sovint. En una de les visites, s’assabentà que el comandant havia rebut ordres del duc de Pòpoli de marxar amb la seva tropa cap a Mataró, ja que preveia l’assalt a la ciutat .

    La seva insistència perquè no hi anés o simplement hi enviés un destacament va fer que el baró li acabés mostrant l’ordre del duc per justificar la seva partença. Aleshores Maria Anna donà avís al comerciant austriacista Salvador Lleonart, que aquella mateixa nit s’embarcà cap a Barcelona, on alertà el coronel Ermengol Amill i els seus homes, que estaven a punt de sortir cap a Mataró. També ho comunicà al govern i al comandant en cap Villarroel, que van optar per aturar l’assalt a Mataró. Arran d’una confidència, el duc de Pòpoli havia reforçat la localitat amb més de 1.300 homes, fet que hauria convertit l’expedició del coronel Amill en un fracàs sense remei.

    Més de dues centúries després l’ historiador català Santiago Albertí va definir Maria Anna de Copons com “la petita Mata-Hari”.

    L’ACTUACIÓ FEMENINA DURANT LA GUERRA

    Cristina Masanés (text), Eva Serra (assessorament) Revista Sàpiens núm. 138

    Les dones sempre han estat en les guerres, però, en general no se les situa en els camps de batalla, tot i que, sabem que hi eren. Un destacat gruix de dones armades amb pistoles van marxar contra l’enemic i van frenar l’atac de les tropes francocastellanes. En els successius setges que va patir Barcelona, les dones van protagonitzar més d’una revolta.

    Elles també hi eren. Guarint ferits, treballant als tallers i obradors dels homes absents, portant la terra, tenint cura de la família quan els béns eren escassos i mantenint, com podien, l’economia productiva en temps deguerra. Però també acompanyant les tropes,participant en la lluita armada o movent els fils subtils de l’espionatge.

    Un destacat gruix de dones armades amb pistoles van marxar contra l’enemic i van frenar l’atac de les tropes francocastellanes. En els successius setges que va patir Barcelona, les dones van protagonitzar més d’una revolta. La primera va ser el 14 d’octubre del 1705, quan es va saber que el virrei Velasco volia executar presos austriacistes i emportar-se’n d’altres en la seva retirada de la ciutat. Feia cinc dies que l’arxiduc Carles havia entrat a Barcelona rebut per una població agraïda, que el proclamà Carles III.

    Les cròniques expliquen que l’avalot va ser promogut bàsicament per dones que cridaven: “A les armes germans, a les armes que sen aportan los presos, anem a salvar-los las vidas”. Entre els presos de les autoritats borbòniques, hi tenien fills, marits, germans i amics. Però l’episodi més significatiu va ser una vertadera revolta pensada i executada per les dones quan, sis mesos més tard, exèrcits borbònics i aliats van lliurar la batalla de Montjuïc.

    Francisca Peiró arenga als soldats quan li porten un fill mal ferit: “Deixeu-me’l veure, que sóc una mare joiosa, que tinc un fill que sap morir per la seva pàtria. Encara me’n queden dos, i estaré contenta si compleixen com aquest, i si no ho fan els sabré matar amb les meves mans”. I al fill: “Fill meu, ànims, que la teva ferida no serà mortal, i si ho és, seràs afortunat de morir per la pàtria”.

    MAGDALENA GIRALT

    Vídua del general Moragues

    Nascuda a Sort, capital del Pallars Subirà era baronessa de Bressui. La parella es va conèixer i es van casar quant ell, militar austriacista, estava destinat a la Seu d’Urgell. En 1707 Moragues té el grau de General de Batalla, el mes alt de les tropes catalanes.

    A partir del matrimoni, Magdalena Giralt participa de totes les petites maniobres conspiraves que te al seu abast: o bé ocultant gent, o ajudant-los a creuar la frontera, o si calia fent circular missatges i informacions clau.

    La senyora de Bressui, es la figura femenina més tràgica del 1714 per la seva devoció al general de batalla Josep de Moragues, a qui feia costat en tot i del qual enviudà en finalitzar la contesa, en què fou l’home més represaliat amb l’escarni públic de mantenir el seu cap durant anys en una gàbia a les portes de Barcelona amb una inscripció que recordava la seva traïció al rei Borbó.

    Magdalena Giralt, que havia conegut el general Moragues a Sort en haver estat enviat aquest per Ramon Vilana-Perlas, marquès de Rialp i personatge històric molt destacat de l’Europa d’aquell segle, a sufocar la rebel·lió dels pagesos dels seus dominis, esdevé una dona terriblement represaliada. Més enllà fins i tot de la pèrdua personal va patir també la pèrdua de la llibertat, atès que patí llargs períodes de presó, de les propietats de la família i d’aquesta família mateixa, car els fills van fugir a l’exili. No obstant, tot i que van caldre força anys per aconseguir-ho, es va mantenir ferma en la seva voluntat de donar una sepultura digna al general Moragues i cessar el terrible escarni a què fou sotmès després de la seva mort.

    MARIA ÀNGELS SALA

    Dona de Joan Kies, cònsol d’Holanda a Catalunya

    Joan Kies arriba a Barcelona a mitjans del segle XVII, atret per la vitalitat comercial de la ciutat portuària. Cap aquí s’adrecen Joan Kies i Arnold de Jäger holandesos tots dos. Gent inquieta i que acabaran embolicats en els viaranys de la política catalana.

    Dins d’aquesta estratègia que es tan social com comercial, cal posar els matrimonis dels dos holandesos, que estan tan sincronitzats com altres fets de la vida que comparteixen. Es casen amb poques setmanes de diferència. Joan Kies ho fa amb Maria Àngels Sala, d’una família noble de Sant Martí d’Arenys. La dona, una joveneta, escriu la nova a mossèn Joan Abellà, familiar seu, el 5 de desembre de 1690: “Mon germà don Joseph ajusta mon casament amb lo sr. cónsul de Olanda”. La vida de Maria Àngels Sala és d’una dimensió diferent, del tot domèstica. Com totes les dones que tractem, ha deixat un rastre impalpable, limitat a unes quantes cartes i les seves aportacions al llinatge. Per aquestes cartes sabem que Mª Àngels passa temporades a la casa de Vila-seca. “Aquesta terra me agrada mol bé, y la casa es molt bona, y fresca y alegra, pero no deixo de tenir molt desconsuelo de la ausencia del consol, que agordant la nostra armada de mar no es pogut venir”.

    La raó per la qual ella s’ha quedat a Vila-seca, és que està prenyada, que torna a estar prenyada. En 1692 escriu: “Estic prenyada de 6 mesos y un prenyat delicat que he tingut de estar dos mesos a casa sens aixir sinó per anar a missa”.

    Aquesta seqüència de parts no ens ha de sobtar, perquè Maria Àngels se sincera: “ la vida de la dona, de qualsevol dona, està marcada pel cicle de la fecunditat, regular campana, que compensa l’altíssim índex de mortalitat infantil.

    MARIA JOSEPA PIGNATELI

    La confident de l’arxiduc

    Maria Josepa Pignatelli i d’Aymerich, casada amb Miquel Joan de Liechenstein, comte d’Althann, es va exiliar a Viena, on es va convertir en una de les protegides de l’arxiduc Carles, nomenat emperador. El seu palau de La Favorita es va convertir en un dels cenacles de l’alta cultura a Viena. Ella era una de les poques persones que veia diàriament l’arxiduc, cosa que va generar tot tipus de rumors. Un poder que va utilitzar per ajudar un gran nombre d’exiliats catalans.

    Però qui en veritat estava unit a Carles era el seu marit, el comte d’Althann, que gràcies a aquesta familiaritat amb l’emperador, compartia amb Vilana-Perlas la direcció fàctica del “partit espanyol. A casa de l’exitosa parella sona la musica i es duen a terme conspiracions inútils.

    Maria Josepa, ja vídua, va continuar gaudint de la protecció de l’emperador, que es concretava en una generosa pensió.

    COMBATENTS DISFRESSADES DE SOLDAT

    Entre les gairebé 4.000 baixes de l'Onze de Setembre també hi havia dones

    Cristina Masanés (text), Eva Serra (assessorament) Revista Sàpiens núm. 138

    Les dones també entraren en combat. En una de les batalles fetes al voltant de la ciutat per socórrer els assetjats, el 12 d’octubre del 1713, tres-cents vuitanta fusellers van aconseguir entrar a Barcelona creuant les línies dels assetjadors: vint-i-vuit van caure presos i vuitanta hi van morir. Cinc eren dones. Es van trobar mortes, vestides d’home, amb les armes buides a les mans i una daga a la boca. En els darrers mesos del setge i ens els darrers dies, abans que l’11 de setembre caigués la ciutat, va lluitar tothom. No solament dones, també vells i nens, fent tasques auxiliars com carregar fusells o portant menjar als llocs més arriscats.

    Hi havia dones que, exposant-se al perill, resseguien diàriament la muralla revisant l’estat de les bretxes i avisant si veien alguna cosa estranya. Davant la seva fortalesa i la necessitat d’aquesta funció, el Govern va decidir que rebrien una paga. Moltes dones van aconseguir entrar i sortir de la ciutat per portar menjar i béns. No cal dir que, a les morts per bombes caigudes i per malalties derivades de la mala alimentació i d’unes condicions sanitàries inexistents, en el cas de les dones cal sumar-hi les infeccions durant el part i la criança.

    En una situació de guerra acostuma a ser silenciat: les violacions, les vexacions i els raptes. Una mentalitat secular de domini masculí i la situació de buit de la justícia ordinària fan de les dones un dels col·lectius més vulnerables. Entre les quasi quatre mil baixes del definitiu 11 de setembre, també hi havia dones, és clar.

    EL MOMENT MÉS DUR

    Cristina Masanés (text), Eva Serra (assessorament) Revista Sàpiens núm. 138

    Quan va començar el setge, el juliol del 1713, les institucions catalanes van concedir permís per marxar a religiosos, vells, dones i nens. Algunes dones s’hi van acollir. Les perspectives eren molt negres: sense aliments, sense combustible i sense poder atendre als ferits. Ja que el desànim, les fugues i el desig de rendiment eren previsibles, es feia necessari animar el poble a defensar la ciutat.

    Novament, les dones, des dels seus diferents espais socials, hi van tenir un paper destacat. La mística Magdalena Bolig, de Piera, defensora de la resistència fins al final, va ser consultada abans i després del setge pels consellers de la ciutat. Altres dones van mobilitzar el que tenien a mà: actes religiosos i mostres de pietisme. Vestides de negre i cobertes amb mantons, feien novenaris: durant nou dies, recorrien la ciutat en processó de filera de dos dient lletanies. A més de les processons, es van enviar en romeria donzelles pobres a Montserrat. Amb la promesa que se’ls recompensaria amb un bon dot, se’ls exigia que fessin descalces un trajecte dur amb possibles atacs de soldats.

    LA BATALLA DE MONTJUÏC

    Cristina Masanés (text), Eva Serra (assessorament) Revista Sàpiens núm. 138

    El 13 d’abril del 1706, dos nois de vint-i-tres i vint-i-un anys van enfrontar els seus soldats: eren Felip V i l’arxiduc Carles. El duel entre els dos monarques es va lliurar prop de Barcelona: les tropes borbòniques van ser molt ràpides, però els austriacistes van respondre amb audàcia i tenacitat. Felip V, el primer rei de la dinastia borbònica al tron del regne d’Espanya, va atacar massivament Montjuïc i hi va haver forts combats a Santa Madrona.

    A la batalla, van guarir ferits, van animar els soldats aliats fos quin fos el seu origen, els van portar menjar i beure i van lluitar. Una de les dones va ser Francesca Gual, que, davant d’un fill ferit de mort, va portar la voluntat de lluita fins al límit quan va dir: “Ara hi enviaré un altre fill que em queda, i si es mor, hi aniré jo”. D’una manera insòlita, les dones van frenar l’atac borbònic.

    Hi ha un text anònim conservat a la Biblioteca de Catalunya que narra la valentia i l’heroïcitat de les dones en la seva revolta de Montjuïc. Amb el català del segle XVIII, es titula: Proesas que las barcelonesas donas han ostentat en este siti del any 1706. L’opuscle segueix amb una descripció heroica i ressalta, en més de dos-cents versos, la fortalesa de les barcelonines tot evocant Semíramis, la reina d’Assíria, guerrera i fundadora de Babilònia. “El gros Exercit de Donas deixant Casas, Patria, Fills / y com furiosas Lleonas, / pujant van per la Montanya / com lo Cervo ferit corra”. Quan se’ls demanava on anaven, segueix la crònica, algunes responien: “A morir per nostre Rey”; i d’altres, “A dar anima als Garmans”. El text explica que portaven draps i venes, i quan trobaven un ferit, el socorrien. Amb una sorprenent consciència de gènere, l’autor anònim deixa molt clar que escriu l’opuscle perquè la valentia d’aquestes dones no quedi en silenci: “Essent, com son memorables/ no es just quel Mon las ignoria”. I no hi ha quedat.

    DONA I SOCIETAT ELS OFICIS DE LES DONES

    Patricia Gabancho, “Les dones del 1714”

    La societat estava constituïda formalment per la noblesa, el clergat i la gent del poble, entre la qual hi havia pagesos, mercaders i artesans. Els gremis eren corporacions que tenien molta influència en l’economia del país. Els preus i salaris es comptaven en lliures, sous i diners. Com a moneda física només existien els diners, entre d’altres monedes; les lliures i els sous eren unitats teòriques de compte. La guerra provocà un augment del cost de la vida i de propagació de delictes que castigaren la població.

    La situació de la dona no va millorar gaire. Depenia d’un home, ja fos el seu marit, el pare o el germà de més edat, per pràcticament tot. Es passaven la major part de la seva vida criant els fills i fent feines de casa. No disposaven de representació jurídica ni civil. Eren considerades com un menor d’edat.

    Hi havia oficis de dones. Cosidores, minyones, rentadores de roba, artesanes o puntaires, aquestes darreres amb un potent mercat d’exportació cap a Castella i Cadis. Malgrat que això els hauria pogut donar una independència econòmica, es veia malament que les dones visquessin soles. La llei no ho prohibia explícitament, i per circumstancies demogràfiques hi havia un petit percentatge de dones pobres que vivien soles o sense parella, amb fills o filles, o amb altres dones, i que per tant eren caps de la seva llar. Això passava sobretot a les ciutats grans, com a Barcelona. A l’església del Pí atenien moltes dones amb aquestes característiques. De tota manera les dones que vivien soles podien despertar sospites d’estar practicant la prostitució i en aquest sentit eren una transgressió a la norma.

  • Una passejada per Horta, Escultures al Jardí i Pintant les paraules

    Setiembre 2.011

     Centre Cívic Matas i Ramis. (Barcelona)

    Una passejada per Horta

    L’obra de la Marisa Ordoñez és d’una varietat i qualitat artística indiscutibles com ho és la seva vinculació amb el barri d’ Horta i amb el Centre Cívic Matas i Ramis. Artista, professora de tallers de pintura i photoshop, dinamitzadora d’espais grup als en els seus tallers i conductora del projecte Llegim i Compartim del centre cívic, entre d’ altres. Esdevé una col·laboradora multi disciplinar i especialment implicada en teme

    s de gènere i participació. Tot això, des d’ una visió integradora de la vessant artístico-social que vehicula amb senzillesa i proximitat. 
    Aquesta exposició coincidint amb la programació de la Festa Major d’ Horta, és un bon exemple de l’ estreta relació temàtica i de trajectòria artística i personal de la seva autora amb el barri.

    Sílvia Serra. 
    Directora del Centre Cívic Matas i Ramis.

    Marisa Ordóñez, artista multi disciplinar, essencialment escultora, però que també posseeix obra en les disciplines de pintura, dibuix i fotografia, presenta una diversitat d'obra en una antològica que incideix en tres aspectes: escultura, pintura i foto- dibuix- pintura. 
    La seva escultura, de la qual podem contemplar una selecció dels seus començaments fins a l'actualitat en ‘Escultures al Jardí’, es fonamenta en el primitivisme sustentat per l'avantguarda històrica, connectant amb les possibilitats expressives més íntimes de les cultures antigues. Hi ha un clar fil argumental amb el concepte de l'ingenu, emplaçat en línia amb l'expressivitat del primitiu, però, també, enllaçant amb les cultures de la primera meitat del segle XX, innovant, marcant el seu propi llenguatge. Connecta amb Henry Moore, Picasso i el totemisme, en una dinàmica del femení singular. Lo primitivista domina en les formes escultòriques, però dotant-li de moviment continu, sustentant la figura del femení des del vessant més energètic, dintre de l’actitud serena, de la mirada tranquil·la, encara que tot això enquadrat en un ambient lliure de negativitat on la dona busca la seva llibertat. 

    “Una passejada per Horta”, constitueix un recorregut sensible i intimista pel barri que la va veure créixer i desenvolupar-se com artista. És una sèrie elaborada sobre paper, a força de fotografies digitals tractades prèviament, a les quals incorpora personatges dels seus dibuixos, amb la dona com dominant. Tot això ho imprimeix en paper especial i a continuació pinta sobre la impressió relacionant ambdues. Ens descobreix els més recòndits racons de Horta, des de la perspectiva de qui se sent part de la seva idiosincràsia en els seus collages de foto-dibuix-pintura. 
    El tercer àmbit de la mostra és el titulat “Pintant les paraules” on els seus personatges i la dona enllacen amb les obres dels creadors i literats universals, incorporant a les seves pintures frases de llibres emblemàtics que marquen època i que interactuen amb la força de la pintura. Tot això en un ambient en el qual destaca la idea dintre de la seva dinàmica pictòrica, interrelacionada amb les idees de l'autor del llibre corresponent. El resultat és una combinació de disciplines en la qual lo plàstic es dibuixa com part essencial d'un tot indissoluble, però, alhora, ple de picades d'ullet coincidents.

    Joan Lluís Montané
    De l'Associació Internacional de Crítics d'Art. 

    Escultures al Jardí

    ...

    Pintant les paraules

    ...

    Videoteca (btv noticies 22/09/2011)

    La Marisa Ordóñez és una pintora i escultora lleonesa, però viu a Horta des de ben petita. El barri i la figura de la dona han estat els eixos de la seva carrera artística, i això li va valer fa uns anys la Medalla d'Honor de la ciutat. Ara, després de molts anys, torna a exposar al Centre Cívic Matas i Ramis on proposa "Una passejada per Horta".

    Una passejada per Horta

    Que bonicQué bonic!
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 20x45cm
    sentic la naturaSentint la natura
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 20x45cm
    carre de la planaCarrè de la Plana
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 20x45cm
    a lombra del arbreA l'ombra de l'arbre
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 20x45cm
    torre del relogeTorre del relloge i torre d'aigua
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 20x45cm
    paseis i combersaPasseig i conversa
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 20x45cm
    plasa eivissaPlaça Eivissa
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 30x21cm
    creu carre campoamorCreu carre Campoamor
    Fotografial, dibuix i acrilic
    Mides: 30x21cm
    parella al prq laberintParella al Parc del Laberint
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 30x21cm
    racol aberintRecó del Laberint
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 15x15cm
    raco laberin rosaRecó del Laberint en rosa
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 15x15cm
    carrehortaCarrer d'Horta
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 15x15cm
    dona al laberintDona al Laberint
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 15x415cm
    plasa santas creusPlaça Santes Creus
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 21x30cm
    un descans al parcUn descans al parc
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 21x30cm
    blibioteca can marineBiblioteca Can Mariné
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 21x30cm
    font carre campoamorFont carrer Campoamor
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 21x30cm
    recordan juan brossaRecordant a Joan Brossa
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 21x30cm
    an parc del laverintAl parc del Laberint
    Fotografia, dibuix i acrilic
    Mides: 21x30cm
  • Entrellaçats

    Del 2 de abril al 2 de mayo de 2009

    Casa de Cultura de Sant Cugat (Barcelona)

     Catel entrellaçatsali 2009Marisa Ordóñez, buscadora de la esencia de la fuerza de lo eterno

    Lo eterno es el no tiempo. Su obra exhibe la forma como materia, esta como silencio, es decir como componente del paso del momento, del segundo, del instante.

    Muestra la dinámica de lo evidente en lo sugerente. Es decir que la materia es forma, en consecuencia evidencia. Pero lo evidente es, a la vez, no evidente, porque lo evidente es un estadio mental, una percepción que cambia según cada uno, por lo tanto no existe de la misma forma para otro.

    Está claro que todo cambia, se trasmuta y varía. Todo es parte de una alegoría que va transformando la propia esencia que compone la materia.

    La creadora leonesa Marisa Ordoñez, residente en la Ciudad Condal desde hace muchos años, expone su obra escultórica en la Casa de Cultura de Sant Cugat (Barcelona) próxima al Monasterio, juntamente con las creaciones de Ana María Beaulieu, Salvador Valente y Jesús P. Villanueva, del 2 de abril al 2 de mayo de 2009, con el título ‘Entrellaçats’ (Entrelazados).

    Es una artista que pretende continuamente el silencio, que se concentra en la perfección de lo emblemático, plasmando la evidencia de lo determinante insinuante, porque en la pureza de texturas, en el pulimiento de las estructuras, se halla la profundidad del alma que capta. En ocasiones abstracta, en otras expresiva, también alegórica y figurativa, busca la mujer como centro, el sentimiento como norte, la perfección como la actitud más profunda.

    En Casa de Cultura de Sant Cugat (Barcelona) podemos contemplar también una instalación de Marisa inspirada en el texto Las Metamorfosis, del libro primero de Ovidio, acto de creación del ser humano, en la que profundiza en la dicotomía materia-forma.

    En dicha instalación plasma lo material para mostrarnos el poder de la vida pero, a la vez, la evidencia del más allá, dándole sentido verdadero a lo que vemos y sentimos.

    En el fondo se cuestiona en relación al alma y el espíritu, en una dinámica en la que lo importante es lo que se constata, pero lo que prevalece es lo que no se ve pero es determinante.

    Joan Lluís Montané
    De la Asociación Internacional de Críticos de Arte (AICA)

    Obra

    No Hay ConsueloNo Hay Consuelo
    piedra arenisca
    40 x 65 x 38 cm

     

    Ayudado del AmorAyudado del Amor
    piedra arenisca
    23,5 x 52 x 31 cm
    Maternas SombrasMaternas Sombras
    piedra arenisca
    23 x 58 x 20 cm
    El Nido VacioEl Nido Vacio
    piedra arenisca
    45 x 55 x 36 cm

    Videoteca (TV cugat.cat (PINZELLADES abril 2009)

  • Expodolmendali

    Del 19 de febrero al 9 de marzo 2008

    Exposición Internacional Dolmen de Dalí. Casa de la Moneda (Madrid)

    Catel expodolmendali 2008

    Organizada por la Asociación Vecinal Barrio Goya de Madrid, la I Exposición Internacional Dolmen de Dalí, celebrada del 19 de febrero al 9 de marzo de este año, contó con la participación de 169 artistas internacionales de primera fila y un total de 186 obras, todas con el mismo tema, el Dolmen de Dalí, pero realizadas con diferentes técnicas artísticas: pintura, fotografía, escultura, talla, etcétera. La muestra estuvo repartida en dos sedes, el Museo Casa de la Moneda y el Hotel Convención. Se celebraron también numerosas actividades complementarias, como conferencias, producciones audiovisuales y performances. La relación de artistas se puede consultar en la página web: www.expodolmendali.com

    INICIATIVA CIUDADANA

    El objetivo de esta iniciativa artística era reivindicar y promover el extraordinario valor artístico del Dolmen de Dalí entre los amantes del arte y de la cultura y de los ciudadanos en general, y proyectar su imagen a nivel internacional, pues estamos ante la última gran obra plástica y la única actuación urbanística realizada por Salvador Dalí. Obra de la que la ciudad de Madrid debe sentirse orgullosa.

    La Fábrica Nacional de Moneda y Timbre-Real Casa de la Moneda, que es una de las instituciones con más arraigo en el Barrio de Goya y cuyo edificio es unos de los más peculiares y significativos, quiso sumarse a esta iniciativa de los vecinos con la cesión de las salas de exposiciones temporales del Museo Casa de la Moneda y colaborando en el desarrollo de otras actividades complementarias. La muestra contó también con el apoyo del Hotel Convención y de Abac-Benlliure, y con la colaboración de la Pasión de Sofía, la Chocita del Loro y restaurantes de la zona. 

    Obra

    Su texto...1

  • METAMORFOSI

    Octubre-noviembre de 2.007

    Centre Cívic Sagrada Familia (Barcelona)

    MetamorfosisSFEn una de mis visitas a la cantera a la búsqueda de material para trabajar, viendo los bloques que han sido seleccionados por su calidad, de pronto me fijo en piedras más pequeñas que parecen abandonadas. Es en ese momento cuando comienzo a imaginar su transformación, su metamorfosis hacia una forma. Es de este modo como irán surgiendo elementos de las diferentes partes del cuerpo que, como en un rompecabezas, conducirán a la formación de un cuerpo humano, el de una mujer. Es por eso que las esculturas están en el suelo, como yo las encontré en la cantera, pero también esta metamorfosis matérica quiere significar la transformación del espíritu y de nuestro propio cuerpo cuando hemos sido capaces de superar momentos de angustia y desesperación.

    Marisa Ordóñez

    Obra

    .........

    Videoteca METAMORFOSIS

    ......

  • Una passejada per Barcelona

    Abril de 2.006

    Cafè de les Delícies (Barcelona)

    Passetjada

    Viaja a través de los prolegómenos de la curva, sube y baja, asciende y desciende, en ocasiones varias veces, rodeando monumentos que son otras curvas. Marisa Ordóñez, tanto en su producción pictórica como en escultura, emplea la mujer como eje principal de su discurso plástico.

    La presencia femenina no es un ideal de belleza, porque no pretende ser descriptiva, sino que, a través de dibujos de clara ascendencia escultórica, muy próximos al primitivismo, elabora una técnica mixta, pintura de gran cromatismo, aunque sin introducir excesivas tonalidades ni variantes cromáticas. Simplifica la forma, elimina ángulos y líneas rectas, abusando de la curva y de las conformaciones circulares o semicirculares, evidenciando un interés claro en mostrar al espectador el protagonismo de la mujer.

    Hay un principio de realismo que subsiste, perdurando en la vitalidad encontrada de la armonía formal, que descansa en el signo, gesto, curva, expresión fugaz, buscando ir más allá de la actitud efímera, dado que no capta el momento, sino el instante del momento. Pero, lo hace de tal manera, que la inmortaliza, es decir que, sin renuncia al gesto, es capaz de viajar a la velocidad de la luz, permitiéndole ser divina y humana a la vez.

    Joan Lluís Montané De la Asociación
    Internacional de Críticos de Arte

    Obra

    Su texto...1

  • METAMORFOSIS

    Noviembre-Diciembre de 2.006

    Galería María Villalba i Badía (Barcelona)

    Metamorfosis

    La serenidad de la nomenclatura de la forma cautiva al espectador en la escultura, esencialmente femenina, de Marisa Ordóñez. Una artista creadora que bucea en las interioridades del volumen para potenciar la sensualidad del entramado formal en toda su dimensión

    Exhibe formas evidentes, de gran formato, que oscilan entre la sugerencia y la sensualidad del gesto, resaltando las curvas en un entorno ágil y específico, en el que el receptáculo final está basado en la circularidad de las esencias.

    No hay lugar para la especulación, porque las curvas denotan un talante especial, sensible, denso, formado por expresionismos mediterráneos fundados en la ambivalencia y la complejidad de resultados final. Complejidad estructurada en torno a la figura central de la mujer.

    Joan Lluís Montané
    De la Asociación
    Internacional de Críticos de Arte

    Obra

    .....

  • COL·LECTIVA 06

    Del 29 de junio al 28 de julio de 2.006

    Galería María Villalba i Badía (Barcelona)

    Colectiva 06

    Formas que poseen un claro significado, otras que son síntesis de alusiones, la obra escultórica de la creadora plástica afincada en Barcelona, está situada entre la alegoría y la dinamicidad de lo real.

    Emplea la figura de la mujer como parte fundamental de su discurso. No busca representarla de manera detallada, sino que la emplea como motivo icónico, que da sentido a la temática, utilizándola como referencia, para, luego, ir más allá de la propia anécdota que en el fondo presenta.

    En otras ocasiones su ironía es tan evidente que lo único que hace es utilizarla en situaciones en la que sus compañeros escultores siempre emplean a un personaje masculino. Pero su feminismo escultórico no supone una militancia social directa a nivel plástico. Es decir que su obra va más allá de las limitaciones del arte social, estando libre de consignas políticas, pero se encuentra dentro de la línea habitual del compromiso de la artista que supera los limites habituales impuestos.

    Sus mujeres escultóricas son la misma mujer, es la propia Marisa Ordóñez , su abstracción, que se mira a sí misma, se ríe y también llora, decantándose con claridad por la vida. Creadora de una estética propia, sus volúmenes son acariciadores a nivel formal, sólidos de apariencia, dinámicos en su postura, nutriendo una actitud de gran fortaleza en la propia evidencia de lo sugerente. Lo real es lo que pretende aludir, mientras que el símbolo no existe, es una idea de lo posible. En consecuencia su formulación artística descansa en la poesía de la existencia, dado que no describe, solo plantea ideas, que se materializan, pero, a la vez, solo existen en su imaginación.

    Joan Lluís Montané
    De la Asociación
    Internacional de Críticos de Arte

    Obra

    Su texto...1

  • El lenguaje y el cuerpo

    Del 7 Agosto al 3 Septiembre de 2.004

    Galería María Villalba i Badía (Barcelona)

    El lenguaje del cuerpo

    Su cuerpo femenino hecho inspiración: esto es lo que evoca en mí la escultura de Marisa Ordóñez. Un cuerpo femenino que deja que la mano que esculpe diga su infinito, su trascendencia, su arte. No es casualidad que el tiempo haya conservado en la memoria de la artista esta rima de Bécquer aprendida en la infancia: "en el mar de la duda en que bogo / ni aun sé lo que creo: / ¡ sin embargo , estas ansiasme dicen / que yo llevo algo /divino aquí dentro!".

    María-Milagros Rivera Garretas
    Doctora en Historia por la Universidad de Barcelona. Profesora de Historia Medieval en la Facultad de Geografía e Historia de la Universidad de Barcelona. Directora del Centre de Recerca DUODA

    Obra

    .....

  • CREACIÓN: Camino de la libertad

    Del 4 al 28 de noviembre de 2.003

    Galería María Villalba i Badía (Barcelona)

    CREACIÓN: Camino de la libertad

    "Esta exposición contribuye a conseguir que la violencia contra las mujeres y contra los cuerpos humanos en general, sea tan impensable como es impensable hoy, el canivalismo. Porque enseña a distinguir entre dos tipos muy diferentes de dolor que violentan nuestras vidas: el dolor que pade-cemos porque amamos, y el dolor que sufrimos porque lo imponen sin piedad intereses ajenos.

    El dolor que padecemos porque amamos lo expresa por ejemplo, la escultura 'Cenicienta tiene un mal sueño'': una mujer desolada, tal vez agredida, con el regazo abierto y hueco, los senos aplastados, la boca hecha un grito. Este dolor, si sabemos detenerlo a tiempo y administrarlo sin exagerar, puede llevarnos a la creación y a la libertad.

    En cambio, el que sufrimos impuesto por intereses ajenos, nos destruye implacablemente, como expresa con maestría la obra 'No a la guerra'. Saber administrar con medida el padecer que trae el amor es una libertad que genera libertad y creatividad. El otro tipo de dolor no merece mas que desaparecer de nuestras vidas, sin excusa alguna."

    María Milagros Rivera Garretas
    Catedrática de la Universidad de Barcelona, Directora del Centre de Recerca Duoda

    Obra

    DisgregacionDisgregación
    piedra arenisca
    1'24 x 0'51 x 0'41 m 1'19 x 0'61 x 0'76 m
    LibertadLibertad
    piedra arenisca
    93 x 43 x 51 cm
    El TiempoEl tiempo que creímos eterno
    piedra de Porriño
    28 x 21 x 16 cm
    Dolor NaceEl dolor nace con la vida
    piedra arenisca
    62 x 45 x 40 cm