Spanish Catalan English French German Russian

DONES DE LA TAXONERA Cent anys d’imatges

Del 1 al 22 de diciembre de 2015

Centro Cívico “Taxonera” (Barcelona)

Exposició DONES DE LA TAXONERA 2015Poder participar en la commemoració del centenari d’un barri és un motiu més que il·lusionant per posar-se a treballar.

És per això que, quan la Teresa Torres, tècnica de Dona del nostre districte, em va proposar fer una exposició sobre La Taxonera, de seguida ho vaig tenir clar. La Taxonera és un barri del districte d’Horta-Guinardó que, com la resta de barris perifèrics de Barcelona, ha viscut una gran transformació en els darrers anys. Ja fa temps que incorporo les noves tecnologies a les meves obres i, en aquest cas, vaig optar per una tècnica que em permetés refl ectir la vida de les famílies entre els anys seixanta i setanta i, a la vegada, fer palesa l’evolució urbanística del barri.

Es tracta d’incorporar sobre fotografi a dibuixos de la fi gura humana que aconsegueixo d’apunts del natural. A continuació, en faig una composició digital i, un cop obtinguda la imatge que desitjo, la imprimeixo en un paper adient per pintar-hi a sobre amb pintura acrílica.

No tinc cap dubte que les dones han contribuït en gran manera al creixement dels barris i, per això, volia reconèixer el seu paper, fer visibles la seves fi gures a cada imatge. Ràpidament vaig pensar en aquelles fotografi es d’abans de l’era digital que guardem a les cases. Són els records de la nostra joventut, de la infància dels nostres fi lls, de les reunions familiars; són els testimonis dels esdeveniments assenyalats, de les festes religioses o d’aquells berenars campestres que podíem fer sense allunyar-nos massa del barri, perquè encara no havia arribat la construcció urbanística que aniria guanyant terreny a la muntanya i que acabaria amb gran part de l’arbrat.

El punt de partida va ser reunir fotos proporcionades per dones de La Taxonera per tal de reconèixer-ne les persones i localitzar-ne els espais. Amb les seves indicacions, vaig anar recorrent els indrets que mostraven les fotografi es, tot i que de vegades el notable canvi operat en el paisatge no ho va posar fàcil. D’això es tractava, però, de mostrar-ne la transformació. Per què? Senzillament, perquè la transformació urbanística dels barris perifèrics d’una ciutat ens diu molt del progrés de les persones que els habiten.

Ha estat un plaer veure el progrés de La Taxonera i poder-lo interpretar, per compartir-lo, a través de les imatges de l’exposició i del catàleg Dones de La Taxonera, cent anys d’imatges.

Marisa Ordóñez.

Televisió d'Horta-Guinardó

  "Dones de la Teixonera, cent anys d’imatges” es la muestra que se puede ver estos días en el centro cívico de la Teixonera.

La exposición consta de una treintena de fotografías antiguas que han aportado varias mujeres del barrio. El artista Hortencia Marisa Ordóñez ha contrapuesto las imágenes viejas con las actuales y las ha combinado con sus ilustraciones.

Obra

La Casa del Capità del carrer Manlleu 1931 1939La Casa del Capità del carrer Manlleu (1931-1939)

La senyora disfressada de sereno és la meva iaia. Ella ens va explicar que, després que es fes aquesta foto, van passar molts anys abans que es poguessin tornar a celebrar els carnavals. És per això que crec que la foto va ser feta probablement en temps de la Segona República Espanyola. En l’actualitat aquesta casa es conserva tal com era abans.

Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

El torrent de Figuerola 1950 1955El torrent de Figuerola (1950-1955).

Jaime Notó y Constantino Navarro, abuelo de los propietarios de la famosa fl oristería Navarro de Barcelona, limpian el torrente de Figuerola. Parte del puente que lo cruzaba, sepultado por el cambio de barrio, quedó a la vista con las obras de la Ronda.

Foto cedida per Isabel Notó Igual.

Cases del carrer Trueba 1950Cases del carrer Trueba (1950).

La parte posterior de estas viviendas construidas por Tomás Igual se dedicó a huertos y jardines. Todas las casas estaban unidas y tenían su propio paso de servidumbre con un pozo de agua, del año 1924, que abastecía la fi nca. Hoy en día los descendientes aún conservan las casas y los huertos.

Foto cedida per Isabel Notó Igual.

Carrer General Mendoza 1950Carrer General Mendoza (1950).

Veiem al fons el Patronat Ribas. Situat al Passeig de la Vall d’Hebron, aquest edifi ci va ser creat per uns industrials del tèxtil com a orfenat. Posteriorment es va convertir en un centre de Formació Professional i de Batxillerat i, fi nalment, va passar a ser un centre d’Ensenyament Secundari Obligatori. L’edifi ci va ser objecte de diferents plans territorials i requalifi cacions, però la lluita veïnal va salvar-lo de l’enderrocament.

Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

Carrer Cardedeu 1950Carrer Cardedeu (1950).

Els senyors que es veuen a la foto són el Félix Lázaro i el Jaume Cros, els fusters del barri. Tenien el taller a la part de dalt del carrer General Mendoza.

Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

Construcció de la plaça de la Vall dHebron 1955Construcció de la plaça de la Vall d’Hebron (1955).

La plaça original va ser construïda al mateix temps que la Residència, que és com molts veïns continuen anomenant l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Foto cedida per Dones Taxonera.

Parròquia de Sant Cebrià 1960Parròquia de Sant Cebrià (1960).

En aquell temps era tradicional celebrar les festes religioses més assenyalades, com el diumenge de Rams. Vestits amb les nostres millors gales, assistíem a l’acte religiós de la nostra parròquia, la de Sant Cebrià. Quan sortíem de l’església després de la benedicció de les palmes, venia la sessió de fotos familiars.

Foto cedida per Dones Taxonera.

Carrer Cortada 1960Carrer Cortada (1960).

Les de la foto som la meva cosina Maria i jo, que els diumenges sortíem a passejar molt arreglades, com era costum aleshores.

Foto cedida per Conchita Martínez González.

Emplaçament de lantiga casa de Els Vienesos 1960Emplaçament de l’antiga casa de Els Vienesos (1960).

Herta Frankel va ser una ventríloqua i titellaire que formava part de la companyia d’espectacles Els Vienesos. Van decidir instal·lar-se al nostre barri en una torre entre els carrers Santa Rosalia i Besòs, davant de la casa dels Taxonera. Expliquen que a l’Herta li agradava molt sortir a passejar per prendre el sol i, per als costums de l’època, anava bastant lleugera de roba.

Foto cedida per Dones Taxonera.

Carrers Cortada Isop 1961Carrers Cortada-Isop (1961).

Encara podem trobar al barri cases de planta baixa, com les de la foto, construïdes als anys seixanta. El fet curiós és que hi ha pocs llocs des dels quals es pugui veure la silueta de la muntanya del Tibidabo al fons, a causa de la gran quantitat d’edifi cis alts que s’han anat construint.

Foto cedida per Conchita Martínez González.

Cap de dalt del carrer General Mendoza 1962Cap de dalt del carrer General Mendoza (1962).

La nena més petita de la foto és la Mercè Cros, actual directora de la Llar d’infants l’Hortet, que va obrir les seves portes l’any 1983. L’Hortet és un centre on els nens poden gaudir d’un contacte directe amb la natura, ja que està situat en una de les antigues cases del barri.

Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

Carrer Mare de Déu dels Àngels 1962Carrer Mare de Déu dels Àngels (1962).

Aquestes nenes tan abrigades som les germanes Mª Rosa i Mercè Cros. Aquell any a Barcelona va caure una gran nevada, que no era una situació meteorològica gens habitual a la ciutat. Un cop passat l’ensurt inicial, vam sortir al carrer a gaudir de la neu i dels paisatges nevats que ens envoltaven.

Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

El Patronat Ribas 1964El Patronat Ribas (1964).

Loli celebra su Primera Comunión. Con ella están Jaime, Concha e Isabel. Como la Parroquia de San Cipriano de la calle Arenys era muy pequeña, posteriormente se construyó la actual Sant Cebrià, hoy junto al Centro Cívico. Todas las alumnas de la academia Man-Par tomaron su Primera Comunión en el Patronato Ribas.

Foto cedida per Isabel Notó Igual.

Passeig de la Vall dHebron 1964Passeig de la Vall d’Hebron (1964).

El domingo era el día de reunión familiar. Rosa Mari y yo corremos en busca del resto de los primos para jugar en el Paseo del Valle de Hebrón. Como había poco tránsito, era un buen lugar para que los niños pudiésemos jugar sin peligro.

Foto cedida per Isabel Notó Igual.

Lametller del carrer Santa Rosalia 1964L’ametller del carrer Santa Rosalia (1964).

Encara existeixen al nostre barri petits racons que es conserven igual des de fa anys. Aquest ametller del carrer Santa Rosalia n’és una mostra. Els nens de la foto som les germanes Maria Rosa i Mercè Cros, en Joan Arriaga i la Isabel Amorós, que, passats els anys, acabaria sent perruquera al barri.

Foto cedida per Mercè Cros Arranz.

Carrer Santa Rosalia 1964Carrer Santa Rosalia (1964).

Una foto de nuestra calle, la de Santa Rosalía. En primer plano, mi hijo mayor Alfonso juega con el perrito de la señora que aparece detrás. Siempre nos pedía ir a verlo… Al fondo, se ve a mi marido Bartolomé con su ropa de taxista. Cuando llegamos desde Andalucía en una de las olas de inmigración, aún quedaban en el barrio muchas casas de una y dos plantas, ya que La Taxonera había sido zona de veraneo de la burguesía barcelonesa. La gran especulación urbanística de los años 60 fue llenando el paisaje de bloques de pisos y de calles estrechas.

Foto cedida per Luisa Rodríguez Cañete.

Carrer Arenys 1965Carrer Arenys (1965).

Aquest és un dels carrers que, amb el temps, es convertiria en una de les principals artèries del barri. En aquest espai s’hi van construir posteriorment l’església i el Centre Cívic. La fotografi a correspon als inicis de la construcció de l’església de Sant Cebrià.

Foto cedida per Dones Taxonera.

Benedicció dels terrenys per a la construcció de la parròquia de Sant Cebrià 1965Benedicció dels terrenys per a la construcció de la parròquia de Sant Cebrià (1965).

L’acte de la venda dels terrenys per a l’inici de la construcció de la parròquia de Sant Cebrià va ser tot un esdeveniment al barri. Tots els veïns ho vam viure intensament, ja que la parròquia esdevindria un dels primers llocs de trobada per a les famílies que en aquells anys començàvem a arribar a Barcelona i escollíem La Taxonera per establir-hi la nostra llar.

Foto cedida per Dones Taxonera.

Parròquia de Sant Cebrià en construcció 1965Parròquia de Sant Cebrià en construcció (1965).

Com s’aprecia a la foto, la construcció de l’església es va viure amb entusiasme per part dels veïns, que volien prendre part activa en un projecte que havia de contribuir de manera important a la vida social del barri.

Foto cedida per Dones Taxonera.

Canalització del Passeig de la Vall dHebron 1966 1967Canalització del Passeig de la Vall d’Hebron (1966-1967).

Mi hermana Loli y yo, juntas como siempre, nos dejamos fotografi ar encima de las grandes tuberías que se iban a usar para canalizar el paseo del Valle de Hebrón, que tantas veces hemos recorrido.

Foto cedida per Isabel Notó Igual.

Carrer Castellbisbal 1967Carrer Castellbisbal (1967).

Una de les característiques distintives de La Taxonera són els seus carrers costeruts. Als nens d’aquella època, però, les pujades i baixades del carrer Castellbisbal no ens suposaven cap problema. Altra cosa devia pensar la gent gran... Per sort, ja fa alguns anys que la xarxa d’autobusos urbans facilita la nostra mobilitat.

Foto cedida per Dones Taxonera.

Carrer Segur 1968 1969Carrer Segur (1968-1969).

En la foto se ve una de las procesiones que recorrían las calles del barrio. Partía de la Parroquia de Sant Cebrià y los niños se iban uniendo a ella a la altura de la calle Segur; caminábamos por distintas calles hasta regresar de nuevo a la iglesia.

Foto cedida per Isabel Notó Igual.

La Palma a la Parròquia de Sant Cebrià 1968La Palma a la Parròquia de Sant Cebrià (1968).

Habíamos ido a misa a bendecir las palmas. Estoy con mis hermanos mayores, Alfonso y Luis. Recuerdo que Mossèn Francesc Lladós, fundador y primer rector de la parroquia, bendecía las palmas y los palmones en unos terrenos al aire libre que había al lado de la iglesia. Vigilaba que estuviésemos todos los vecinos; repasaba y volvía a repasar con los ojos. En aquellos años la parroquia de Sant Cebrià fue un verdadero centro dinamizador y de encuentro para los vecinos del barrio, hasta que en 1995 se inauguró el Centre Cívic de La Taxonera.

Foto cedida per Maite Díaz Rodríguez.

Passejant per la Vall dHebron 1970Passejant per la Vall d’Hebron (1970).

Un domingo de invierno, como tantos otros, paseando en triciclo y bicicletas con dos de mis hermanos, Luis y Alfonso, por el Valle de Hebrón, que era un terreno muy llano ideal para las bicis. Los niños siempre en pantalón corto, aunque fuera invierno. En la foto estamos enfrente del mercado de la Vall d’Hebron y al lado de la Bòbila Carmen, una fábrica de tejas fundada en 1903 que ya está cerrada. Actualmente en esos terrenos se están construyendo equipamientos.

Foto cedida per Maite Díaz Rodríguez.

Diumenge de Rams al barri 1972Diumenge de Rams al barri (1972).

Mi hija Maite y mi hijo Luis posando para la foto del día de la Palma. Van vestidos muy elegantes, como era tradición entonces para conmemorar una fi esta tan señalada. En aquella época adornábamos las palmas de las niñas con rosarios de azúcar en rosa y en blanco; los niños lucían sus palmones con ornamentos brillantes plateados y azules.

Foto cedida per Luisa Rodríguez Cañete.

El parc de la Vall dHebron 1975El parc de la Vall d’Hebron (1975).

Familiares y amigos pasando el día en el campo. No nos hacía falta ir muy lejos, ya que en aquellos años aún no había comenzado el auge de la construcción urbanística. Estos terrenos ahora corresponden al parque del Valle de Hebrón. Al fondo vemos el edifi cio de la Maternidad de la Residencia, que es como muchos vecinos seguimos llamando en la actualidad al Centro Hospitalario de la Vall d’Hebron.

Foto cedida per Justi Barroso Cantero.

Berenant a la Vall dHebron 1975Berenant a la Vall d’Hebron (1975).

Tania y yo esperando la parejita. Vanesa no tardaría en llegar... ¡El Valle de Hebrón parece la selva! Pero para nosotros era un magnífi co lugar de correrías y meriendas campestres. Mucho ha cambiado el paisaje desde entonces…

Foto cedida per Justi Barroso Cantero.

Panoràmica del barri 1980Panoràmica del barri (1980).

Estoy en la foto con mis dos hijas y una sobrina. Se puede apreciar el gran cambio urbanístico que ha experimentado el barrio. En aquella época, muchos días de fi esta los pasábamos por los alrededores del barrio, donde nos podíamos reunir para comer o merendar y los niños corríamos y jugábamos sin descanso.

Foto cedida per Justi Barroso Cantero.

Primera Comunió a la Parròquia de Sant Cebrià 1984Primera Comunió a la Parròquia de Sant Cebrià (1984).

Las cuatro nietas posando con nuestra yaya el día de la Primera Comunión, que celebramos en la parroquia de Sant Cebrià de nuestro barrio. Era una ceremonia religiosa que, sobre todo las niñas, esperábamos con mucha ilusión, probablemente por el precioso vestido blanco que nuestras madres nos compraban o confeccionaban. Al fondo, vemos el solar donde posteriormente se construyó el actual Centro Cívico de La Taxonera.

Foto cedida per Justi Barroso Cantero.

pdf verCátalogo